Riscuri și soluții pentru utilizarea materialelor plastice agricole

©

Autor:

Riscuri și soluții pentru utilizarea materialelor plastice agricole
Materialele plastice agricole (AP) reprezintă o componentă importantă a sectorului agricol modern, fiind utilizate într-o varietate de aplicații, de la folii agricole pentru protecția culturilor la sisteme de irigație și ambalaje pentru produse agricole. Cu toate acestea, un studiu recent publicat în revista Science of the Total Environment sugerează faptul că există riscuri majore pentru sănătate, mediu și securitatea alimentară asociate cu practicile actuale de utilizare a acestor materiale.
Producția globală de materiale plastice a înregistrat o creștere constantă în perioada 2016-2020, care ulterior a fost afectată negativ de pandemia de COVID-19, care a determinat o stagnare în 2020. Cu toate acestea, odată cu anul 2021, producția a început să crească din nou, într-un singur an în agricultură fiind generate peste 11 milioane de tone de materiale plastice, echivalentul a peste 3% din cantitatea totală de materiale plastice produsă la nivel global.

Previziunile specialiștilor indică faptul că în următorii ani va fi înregistrată o creștere cu peste 240% a capacității globale de producție a materialelor plastice biodegradabile, de la 1,5 milioane de tone în anul 2021 până la aproximativ 5 milioane de tone în anul 2026. De asemenea, se prognozează că piața internațională a foliilor agricole va continua să crească, estimându-se că va ajunge de la 11,5 miliarde de dolari în 2021 la peste 15 miliarde de dolari până în 2026. Cifrele reflectă creșterea interesului pentru utilizarea materialelor plastice mai prietenoase cu mediul în sectorul agricol.

Cu toate acestea, utilizarea materialelor plastice agricole prezintă riscuri semnificative pentru mediu și sănătate, indică studiul actual. Riscul de contaminare a solului cu microplastice variază în funcție de tipul și compoziția materialelor plastice utilizate. AP-urile convenționale de unică folosință, care intră în contact direct cu solul, prezintă riscuri mai mari. Calea prin care materialele plastice agricole pot ajunge în sol include degradarea materialului prin acțiunea agrochimică și fotodegradare, precum și deteriorarea prematură a materialelor plastice agricole. În plus, gestionarea defectuoasă a deșeurilor la finalul ciclului de viață, prin îngropare sau incinerare, contribuie la poluarea solului cu fragmente de plastic și la generarea de microplastice.

Potrivit autorilor, este important ca industria agricolă și factorii de decizie să acționeze responsabil și să promoveze practici de gestionare adecvate pentru a minimiza impactul negativ asupra mediului și sănătății umane. Doar printr-o abordare integrată și cooperare între toți actorii implicați se pot obține asigurări cu privire la o agricultură durabilă și responsabilă din punct de vedere al utilizării materialelor plastice agricole.

sursa: News Medical
foto: RGtimeline/Shutterstock.com

Data actualizare: 12-06-2023 | creare: 12-06-2023 | Vizite: 251
Bibliografie
Agricultural plastics: analyzing the risks to food safety, health, and the environment by way of soil pollution by microplastics, link: https://www.news-medical.net/news/20230608/Agricultural-plastics-analyzing-the-risks-to-food-safety-health-and-the-environment-by-way-of-soil-pollution-by-microplastics.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Efectele plasticului asupra sănătății
  • Particulele de plastic din mediu ajung la făt prin alimentația mamei
  • Recipientele din plastic fluorurat, folosite inclus în ambalajele alimentare, ar putea conține substanțe chimice periculoase pentru om
  •