Riscuri noi de deficiențe nutriționale odată cu creșterea nivelului de CO2

©

Autor:

Riscuri noi de deficiențe nutriționale odată cu creșterea nivelului de CO2
Un nou studiu realizat de Harvard T. H. Chan School of Public Health atenționează că o creștere a dioxidului de carbon (CO2) din atmosferă până în anul 2050 va reduce valoarea nutritivă a numeroaselor culturi, cum ar fi cele de orez, de grâu, dar şi de alte cereale. De asemenea, această creștere a CO2 poate provoca pierderi considerabile de fier, zinc și proteine cu până la 17% până la jumătatea secolului.
Cercetătorii de la Universitatea Harvard au analizat 225 de alimente diferite, din 151 de țări, pe baza unor analize anterioare cu privire la deficiențele nutriționale legate de emisiile de CO2. Pentru a face acest lucru, au creat un set unic de ipoteze privind toate substanțele nutritive și au utilizat seturi de date detaliate referitoare la aspecte legate de vârstă și sex, pentru a îmbunătăți estimările.

Rezultatele publicate în revista Nature Climate Change au arătat că până la mijlocul acestui secol, când se așteaptă ca concentrațiile atmosferice de CO2 să aungă la 550 ppm per milion, 175 de milioane de persoane ar putea suferi de deficit de zinc și 122 de milioane de persoane ar putea avea un deficit de proteine. Studiul a mai constatat că mai mult de un miliard de femei și de copii sunt predispuși să sufere o deficență de fier, fapt ce se traduce într-un risc crescut de anemie sau alte boli, ca rezultat al culturilor mai puțin hrănitoare.

Regiunile cele mai expuse acestor riscuri sunt cele din India, Africa de Nord, Orientul Apropiat şi Asia, ceea ce se poate explica prin obiceiurile alimentare din aceste ţări.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 30-12-2019 | creare: 04-09-2018 | Vizite: 1055
Bibliografie
As CO2 levels climb, millions at risk of nutritional deficiencies. Url: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/08/180827180806.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Alegerile alimentare pot contribui la reducerea emisiilor ce produc efectul de seră și modificările climatice
  • Efectele poluării asupra organismului
  • Încălzirea globală afectează și calitatea aerului
  •