Ce beneficii pentru creier aduce dormitul pe o parte?
Cercetătorii de la Stony Brook University sugerează că dormitul pe o parte, comparativ cu dormitul pe spate sau pe burtă, ar putea „curăţa” creierul de deşeuri, reducând şansele de dezvoltare a bolii Alzheimer, Parkinson sau a altor patologii neurologice.
Aceştia au realizat experimente pe şoareci, utilizând imagistica cu rezonanţă magnetică pentru vizualizarea căilor glimfatice ale creierului. Calea glimfatică este un sistem complex prin care se drenează produsele reziduale de la nivelul creierului. Cercetătorii au utilizat şi modelarea cinetică pentru a măsura schimburile de lichid cerebrospinal şi lichid interstiţial la nivelul creierului anesteziat al rozătoarelor. Măsurătoarea s-a realizat în poziţie laterală, pe spate şi pe burtă.
Colegii lor de la University of Rochester au utilizat microscopia de fluorescenţă şi trasori radioactivi pentru a confirma informaţiile obţinute prin imagistica cu rezonanţă magnetică şi pentru a evalua influenţa posturii corpului asupra procesului de epurare a amiloidului din creier.
Rezultatele au fost publicate în Journal of Neuroscience.
Maiken Nedergaard, de la University of Rochester, afirmă că majoritatea oamenilor şi animalelor adopta poziţia laterală atunci când dorm, acest lucru venind ca o adaptare benefică pentru curăţarea creierului de reziduurile metabolice produse în timpul zilei.
Studiul aduce noi informaţii despre somn şi anume că acesta contribuie la curăţarea reziduurilor care se acumulează atunci când nu dormim. Multe tipuri de demenţă sunt corelate cu tulburările de somn, printre care şi dificultatea de a adormi. S-a demonstrat faptul că aceste tulburări de somn ar accelera pierderile de memorie în boala Alzheimer.
În timp ce sistemul limfatic curăţă reziduurile de la nivelul organelor, lichidul cerebrospinal filtrează la nivelul creierului, realizând un schimb cu lichidul interstitial pentru a curăţa calea glimfatică. Mecanismul este mai eficient în timpul somnului şi implică îndepărtarea unor substanţe care, atunci când se acumulează, afectează bună funcţionare a creierului: β amiloid (amiloid) şi proteinele tau.
În continuare sunt necesare cercetări suplimentare, prin imagistică cu rezonanţă magnetică sau alte tehnici imagistice.
Sursa: Kurzweil
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Partenerii de cuplu prezintă importante similitudini, inclusiv în incidența bolilor, sugerează un nou studiu
- Oamenii de știință obțin o eficiență de peste 98% în eliminarea nanoplasticelor din apă
- Deplasarea pe jos sau cu bicicleta în fiecare zi la serviciu scade inflamația în corp
- Beneficiile expunerii la soare ar putea depăși riscurile în țările cu puțină lumină solară
- Hipersomnia - somnolenta excesiva
- Insomnia primara
- Narcolepsia
- Somnambulismul
- Tulburarea ritmului circadian de somn
- Tulburarile somnului la femei
- Parasomniile
- Apneea obstructiva in somn
- Sforaitul (Roncopatia)
- Tulburarile de somn la copii
- Somnul
- Poziții sănătoase pentru somn
- Insomnie
- Coșmar
- Alimente care pot afecta somnul
- Somnul
- A luat cineva Seroquel XR 300?
- Somnul îndelungat dăunează sănătăţii
- Somn de student
- Stare generala proasta inexplicabila
- Frica de somn
- Cum as putea sa scap de insomnie?
- Durere de cap permanenta, greata, ameteala + probleme cu somnul
- Ce sa fac să pot dormi nopțile?
- Paralizie de somn
- Somn de la ora 23.00 la 15.00, aproape in fiecare zi