Riscul de tulburări mintale crește în rândul pacienților infectați cu SARS-CoV-2, chiar și după faza acută a infecției

©

Autor:

Riscul de tulburări mintale crește în rândul pacienților infectați cu SARS-CoV-2, chiar și după faza acută a infecției
Pentru mulți oameni, infecția cu virusul SARS-CoV-2 provoacă simptome ușoare sau moderate, cum ar fi o tuse supărătoare și dificultăți de respirație care durează doar câteva zile. Cu toate acestea, unele persoane pot continua să experimenteze consecințe cronice grave, chiar dacă inițial au dezvoltat o formă mai ușoară a bolii.
În cadrul unor noi studii, cercetătorii americani au investigat diferitele consecințe periculoase și de durată care pot apărea în urma fazei acute a noului COVID-19. Complicațiile pe termen lung includ tulburări de sănătate mintală.

Într-unul dintre cele două studii pe care le-au efectuat asupra efectelor cronice ale COVID-19, cercetătorii au descoperit faptul că, chiar și la persoanele care nu au nevoie de spitalizare în timp ce sunt infectate cu COVID-19, problemele grave de sănătate mintală pot persista sau pot apărea în săptămânile și lunile următoare fazei acute. Deși motivele asocierii dintre afecțiunile mintale și COVID-19 nu sunt cunoscute, modificările biologice apărute în organism, care pot afecta creierul, împreună cu schimbăre nonbiologice, cum ar fi izolarea socială și trauma, pot fi potențiale cauze.

În studiul publicat în BMJ, cercetătorii au analizat dosarele medicale a aproape 154.000 de pacienți care au fost testați pozitiv pentru COVID-19 în perioada martie 2020 - ianuarie 2021. Folosind metode statistice avansate, cercetătorii au comparat informațiile de sănătate ale acestor pacienți cu date de la peste 11 milioane de persoane care nu au avut COVID-19 - aproximativ jumătate dintre ei din același interval de timp și cealaltă jumătate dintr-un interval de timp pre-pandemic.

Grupul de cercetare a comparat riscurile pentru sănătatea mintală pentru cei care au avut COVID-19 și au supraviețuit primelor 30 de zile de infecție cu aceleași rezultate de sănătate în rândul celor care nu au fost infectați. Pe o perioadă de studiu de aproximativ un an, cercetătorii au identificat riscuri crescute pentru probleme de sănătate mintală precum anxietatea, depresia, tulburările de stres, consumul de opioide, tulburările legate de consumul de substanțe și condițiile de somn.

Comparativ cu persoanele care nu au avut COVID-19, cei care au avut boala au avut un risc cu 60% mai mare de a avea orice tulburare de sănătate mintală sau prescripții legate de sănătatea mintală. Rezultatele au arătat că riscul a crescut cel mai mult pentru consumul de opioide (risc cu 76% mai mare) și pentru tulburările de somn (un risc cu 41% mai mare).

sursa: News Medical
foto: Dr. Ziyad Al-Aly of VA St. Louis

Data actualizare: 22-02-2022 | creare: 22-02-2022 | Vizite: 386
Bibliografie
VA researchers shine light on the dangerous mental health consequences of COVID-19, link: https://www.news-medical.net/news/20220218/VA-researchers-shine-light-on-the-dangerous-mental-health-consequences-of-COVID-19.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • COVID-19 crește semnificativ ratele de disfuncție multiorganică
  • Și formele mai ușoare de COVID-19 pot avea efecte negative pe termen lung
  • COVID-19: se așteaptă un val al afecțiunilor cronice de sănătate
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum