Riscul de tulburări cognitive este crescut inclusiv la fumătorii fără probleme de sănătate

©

Autor:

Riscul de tulburări cognitive este crescut inclusiv la fumătorii fără probleme de sănătate

Fumatul, hipertensiunea arterială și diabetul de tip 2 constituie factori de risc importanți pentru degradarea sănătății creierului. Un nou studiu, care a examinat date naționale detaliate ale adulților cu vârsta de minimum 60 de ani, constată faptul că o persoană care fumează țigări în mod regulat, dar care nu suferă de diabet de tip 2 sau hipertensiune arterială, este în continuare expusă riscului de tulburări cognitive.
Pentru studiu, cercetătorii au analizat datele colectate prin Sondajul Național de Sănătate și Nutriție din SUA (NHANES), o bază de date națională gestionată de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, ce cuprinde o colecție de sondaje care compilează interviuri și examinări fizice pentru a evalua sănătatea și starea nutrițională a unui eșantion reprezentativ de adulți și copii din SUA.

Cercetătorii au examinat datele de sănătate colectate între 2011 și 2014 pentru 3.244 de participanți cu vârsta medie de 69 de ani. Tensiunea arterială crescută a fost prezentă la 77% dintre participanți (determinat din utilizarea medicamentelor, hipertensiunea auto-raportată sau valorile tensiunii arteriale crescute). Diabetul de tip 2 a fost prezent în rândul a 24% dintre participanți. Starea curentă de fumat a fost auto-raportată de 23% dintre participanți și, foarte important, o măsură obiectivă a expunerii la fumul de țigară a fost determinată de un biomarker numit cotinină, un produs secundar al nicotinei, prezent în testele de sânge.

Funcția cognitivă a participanților a fost evaluată folosind teste care reflectă multiple aspecte ale cogniției, cum ar fi amintirea cuvintelor, fluența, viteza de procesare, atenția și memoria de lucru. Analiza a constatat o asociere cu scoruri semnificative mai slabe la unele teste cognitive pentru adulții care aveau niveluri mai ridicate de cotinină în sânge.

Asocierea dintre nivelurile mai ridicate de cotinină și scorurile mai mici la testele cognitive a fost comparabilă în rândul persoanelor cu hipertensiune arterială sau diabet de tip 2.

„Am fost surprinși să constatăm că fumatul nu acționează sinergic cu hipertensiunea arterială sau cu diabetul de tip 2 pentru a afecta performanța cognitivă. Rezultatele sugerează că fumatul are o influență suficient de puternică asupra sănătății creierului, independent de alte afecțiuni de sănătate”, a spus autorul studiului, Neal Parikh, profesor asistent în Departamentul de Neurologie de la Institutul Weill Cornell.

sursa: News Medical


Data actualizare: 07-02-2022 | creare: 07-02-2022 | Vizite: 463
Bibliografie
Study shows a cause-and-effect link between cigarette smoking and cognitive impairment, link: https://www.news-medical.net/news/20220203/Study-shows-a-cause-and-effect-link-between-cigarette-smoking-and-cognitive-impairment.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Inteligența artificală, utilizată pentru a ghici vârsta biologică a fumătorilor
  • Fumatul unui număr mic de țigări, aproape la fel de dăunător ca fumatul exagerat
  • Consumatorii de tutun „fără fum” prezintă riscuri mai mici de boli cardiovasculare decât fumătorii de țigări
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum