HDL-ul foarte mare a fost asociat cu demența

©

Autor:

HDL-ul foarte mare a fost asociat cu demența

Un studiu condus de Universitatea Monash a descoperit că nivelurile anormal de ridicate ale HDL-C, cunoscut sub numele de "colesterol bun", sunt asociate cu un risc crescut de demență la adulții mai în vârstă. Cercetătorii au observat că nivelurile foarte ridicate de HDL-C legate de riscul de demență în acest studiu au fost neobișnuite și nu au fost legate de dietă, ci mai degrabă de un dezechilibru metabolic.

 

Aceste descoperiri pot ajuta medicii să identifice un grup de pacienți în vârstă care sunt potențial la risc de demență, în special cei cu vârsta de 75 de ani și peste. Publicat în "The Lancet Regional Health – Western Pacific", acesta este unul dintre cele mai mari studii care examinează nivelurile ridicate de HDL-C și demența la persoanele inițial sănătoase, în majoritate peste 70 de ani, înrolate în studiul ASPREE.

 

Pe parcursul a 6.3 ani în medie, participanții cu niveluri foarte ridicate de HDL-C (>80 mg/dL sau >2.07 mmol/L) la începutul studiului au prezentat un risc cu 27% mai mare de demență comparativ cu participanții cu niveluri optime de HDL-C, în timp ce cei cu vârsta de 75 de ani și peste au arătat un risc cu 42% mai mare comparativ cu cei cu niveluri optime.

 

Nivelurile foarte ridicate de HDL-C au fost categorisite ca fiind de 80 mg/dL (>2.07 mmol/L) sau mai mult. Nivelul optim de HDL-C de 40 până la 60 mg/dL (1.03–1.55 mmol/L) pentru bărbați și 50 până la 60 mg/dL (1.55–2.07 mmol/L) pentru femei a fost în general benefic pentru sănătatea inimii.

 

Dintre cei 18.668 de participanți incluși în această analiză, 2.709 au avut niveluri foarte ridicate de HDL-C la începutul studiului, cu 38 de cazuri de demență la cei cu vârsta sub 75 de ani cu niveluri foarte ridicate și 101 cazuri la cei cu vârsta de 75 de ani și peste cu niveluri foarte ridicate.

 

Autorul principal al studiului, Dr. Monira Hussain, cercetător senior la Școala de Sănătate Publică și Medicină Preventivă de la Universitatea Monash, a menționat că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a explica de ce un nivel foarte ridicat de colesterol HDL pare să afecteze riscul de demență. Dr. Hussain a subliniat că aceste descoperiri ar putea ajuta la îmbunătățirea înțelegerii mecanismelor din spatele demenței, dar sunt necesare mai multe cercetări.

Deși se știe că colesterolul HDL este important pentru sănătatea cardiovasculară, acest studiu sugerează că este necesară o cercetare suplimentară pentru a înțelege rolul colesterolului HDL foarte ridicat în contextul sănătății creierului. Ar putea fi benefic să se ia în considerare nivelurile foarte ridicate de HDL în algoritmii de predicție a riscului de demență.


Data actualizare: 28-12-2023 | creare: 28-12-2023 | Vizite: 426
Bibliografie
Hussain, S. M., et al. (2023). Association of plasma high-density lipoprotein cholesterol level with risk of incident dementia: a cohort study of healthy older adults. The Lancet Regional Health - Western Pacific. doi.org/10.1016/j.lanwpc.2023.100963.
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Hipertensiunea la vârsta adultă poate accelera declinul cognitiv la bătrânețe
  • Combinația între depresie și tulburări cognitive minore la vârstnici accelerează îmbătrânirea creierului
  • Sedativele uzuale pentru anxietate și insomnie ar putea crește riscul de Alzheimer
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum