Noi cercetări privind analiza funcției cerebrale

©

Autor:

Noi cercetări privind analiza funcției cerebrale
Un studiu recent prezintă o nouă abordare și noi informații pentru înțelegerea funcției cerebrale.
Pentru a analiza conexiunile dintre regiunile cerebrale și funcțiile cognitive specifice, neurocercetătorii au utilizat în ultimii ani tehnica numită imagistică prin rezonanță magnetică nucleară funcțională RMNf. Pentru prima dată introdusă în anii 1990, metoda permite înregistrarea activității cerebrale în timp ce subiectul efectuează un anumit task sau răspunde la stimuli dați. RMNf a fost implicat în mii de studii pentru a analiza localizarea unor varietăți de funcții comportamentale din creier.

O echipă de cercetători specializați în imagistica creierului din cadrul Düsseldorf and Jülich din Germania propune o nouă abordare, și anume în loc să se înceapă cu funcțiile comportamentale predefinite și ulterior să se atribuie regiunile creierului, regiunile vor fi selectate inițial și ulterior se vor parcurge o serie de screening-uri statistice pentru posibile asocieri comportamentale, ducând la crearea unui „profil comportamental”.

Funcțiile operaționale de bază ale regiunii creierului nu sunt observate direct, ci trebuie derivate dintr-o serie de funcții compexe cu care sunt asociate.

Au fost studiate numeroasele baze de date cu mii de studii imagistice (ale creierului) disponibile, și în plus au fost colectate probe din studii și inițiative precum Human Connectome Project, UK Biobank sau German 1000Brain, ce combină date cerebrale funcționale și anatomice cu rezultate anonime din diverse teste cognitive.

Rezultatele activității ce urmează să se efectueze vor fi integrate într-un atlas 3D web ce va putea fi mărit la scale variate pentru diferite aspecte, de la aspecte genetice, la celulare sau ce vizează rețelele cu implicațiile comportamentale asociate.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 04-04-2018 | creare: 04-04-2018 | Vizite: 988
Bibliografie
Looking deeper into brain function https://www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180326110134.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Apatia la vârsta a treia ar putea indica micșorarea creierului
  • O parte a creierului rămâne tânără și la vârstă înaintată
  • Creierul îmbătrânește mai repede dacă nu dormim suficient
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum