Restructurarea propriilor celule imune pentru a lupta împotriva bolilor infecțioase, inclusiv COVID-19
Cercetătorii de la Duke-NUS Medical School investighează o potenÈ›ială terapie împotriva COVID-19, prin dezvoltarea unor receptori care să È›intească în mod specific virusul È™i pe care să îi plaseze pe propriile celule imune ale bolnavilor. Acest tip de tratament a mai fost utilizat la bolnavii de cancer, dar È™i la cei cu boli infecÈ›ioase precum hepatita B.
Bolile infecÈ›ioase se menÈ›in cauză principala de morbiditate È™i mortalitate la nivel global È™i din acest motiv, sunt necesare terapii noi È™i inovative care să le combată. DeÈ™i imunoterapia este cel mai frecvent utilizată în cancer sau în bolile inflamatorii precum artrita, È™tiinÈ›a care o înconjoară evoluează È™i ea ar putea ajuta chiar la tratamentul anumitor boli infecÈ›ioase.
Metoda presupune în prima fază recoltarea celulelor imune, denumite limfocite T, din sângele pacienÈ›ilor È™i în a doua fază, dezvoltarea È™i plasarea la nivelul acestor celule imune a unuia din cei doi receptori: receptorul himeric de antigen (CAR) sau receptorul celulelor T (TCR). Rolul acestor receptori este de a permite limfocitelor T restructurate să recunoască celulele canceroase sau cele infectate cu un virus.
În mod obiÈ™nuit, acest tip de tratament este utilizat la pacienÈ›ii cu cancer, la care limfocitele bolnavilor sunt restructurate astfel încât să identifice È™i să distrugă celulele canceroase.
Tratamentul necesită echipament È™i personal medical specializat, precum È™i administrarea pe termen nedefinit, ceea ce îl face să fie scump. TotuÈ™i, în cazul infecÈ›iilor cu virus hepatitic B, medicamentele antivirale reuÈ™esc într-un mică proporÈ›ie să blocheze replicarea virală, vindecând doar 5% dintre pacienÈ›i. Din acest motiv, administrarea la aceÈ™ti bolnavi a unei combinaÈ›ii de medicamente antivirale È™i celule CAR/TCR ar putea reprezenta o variantă eficientă.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Persoanele aflate sub tratament cu o anumită clasă de imunosupresoare produc anticorpi mai slabi după vaccinarea împotriva COVID-19
- Cum evităm transmiterea COVID-19 în spațiile închise?
- O singură doză de vaccin ARNm nu reduce riscul potențial de a dezvolta simptome pe termen lung în urma COVID-19
- Tulburările de somn preexistente și riscul de COVID-19 (meta-analiză)
- Imunitate coronavirus - am scleroza multipla de 34 ani
- Printre simptomele covid 19 se numără și o durere de nas?
- Test anti sars-cov 2 IGG
- Modularea imunitatii in infectia covid 19
- Tuse cronica post COVID19
- Vitiligo si coronavirusul
- Ajutor urgent! covid19 poate ataca inima, creierul la copii de 19-20 de ani?
- Alergie la paracetamol si aspirina