Restructurarea propriilor celule imune pentru a lupta împotriva bolilor infecțioase, inclusiv COVID-19
Cercetătorii de la Duke-NUS Medical School investighează o potențială terapie împotriva COVID-19, prin dezvoltarea unor receptori care să țintească în mod specific virusul și pe care să îi plaseze pe propriile celule imune ale bolnavilor. Acest tip de tratament a mai fost utilizat la bolnavii de cancer, dar și la cei cu boli infecțioase precum hepatita B.
Bolile infecțioase se mențin cauză principala de morbiditate și mortalitate la nivel global și din acest motiv, sunt necesare terapii noi și inovative care să le combată. Deși imunoterapia este cel mai frecvent utilizată în cancer sau în bolile inflamatorii precum artrita, știința care o înconjoară evoluează și ea ar putea ajuta chiar la tratamentul anumitor boli infecțioase.
Metoda presupune în prima fază recoltarea celulelor imune, denumite limfocite T, din sângele pacienților și în a doua fază, dezvoltarea și plasarea la nivelul acestor celule imune a unuia din cei doi receptori: receptorul himeric de antigen (CAR) sau receptorul celulelor T (TCR). Rolul acestor receptori este de a permite limfocitelor T restructurate să recunoască celulele canceroase sau cele infectate cu un virus.
În mod obișnuit, acest tip de tratament este utilizat la pacienții cu cancer, la care limfocitele bolnavilor sunt restructurate astfel încât să identifice și să distrugă celulele canceroase.
Tratamentul necesită echipament și personal medical specializat, precum și administrarea pe termen nedefinit, ceea ce îl face să fie scump. Totuși, în cazul infecțiilor cu virus hepatitic B, medicamentele antivirale reușesc într-un mică proporție să blocheze replicarea virală, vindecând doar 5% dintre pacienți. Din acest motiv, administrarea la acești bolnavi a unei combinații de medicamente antivirale și celule CAR/TCR ar putea reprezenta o variantă eficientă.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Simptomele post-COVID-19 pot apărea la 12,5% din persoanele infectate cu SARS-CoV-2
- Transmisia Omicron, cu 105% mai rapidă în Franța, comparativ cu transmisia anterioară a tulpinii Delta
- Simptomele infecției cu virusul SARS-CoV-2 pot persista mai mult de șase luni, constată un nou studiu
- Studiile sugerează că genetica poate juca un rol în determinarea imunității la COVID-19
- Infectat cu Covid19 vaccinat fiind
- Intrebare Covid - ma tratez singur, acasa
- Printre simptomele covid 19 se numără și o durere de nas?
- Covid-19 si sinuzita
- Ajutor urgent! covid19 poate ataca inima, creierul la copii de 19-20 de ani?
- Centrul de informare ROmedic despre Coronavirus
- Alergie la paracetamol si aspirina