Acizii grași cu lanț scurt - „asul din mânecă” împotriva infecției cu SARS-CoV-2

©

Autor:

Acizii grași cu lanț scurt - „asul din mânecă” împotriva infecției cu SARS-CoV-2

În lupta împotriva virusului SARS-CoV-2, numeroase descoperiri au contribuit într-un timp extrem de scurt la înțelegerea modului în care infecția și, ulterior, boala apar la om. Utilizând informațiile de până acum, din dorința de a limita cât mai mult răspândirea noului coronavirus, oamenii de știință din Japonia au realizat un nou studiu despre receptorii ACE2 și despre procesul prin care aceștia ar putea fi inhibați folosind acizi grași cu lanț scurt. Studiul a fost publicat recent în American Journal of Rhinology & Allergy.


Virusul SARS-CoV-2 se transmite pe cale aeriană, prin intermediul particulelor respiratorii minuscule, eliminate prin strănut, tuse, vorbit, cântat. Aceste particule, odată pătrunse la nivelul pasajelor nazale ale gazdei, întâlnesc receptorii ACE2, de care se pot lega, determinând infecția. Transmisibilitatea rapidă a noului coronavirus provine din faptul că tractul respirator, dar în special pasajul nazal, este extrem de bogat în acest tip de receptori.


Legarea de receptorii ACE2 este o proprietate a coronavirusurilor, fiind identificată și la virusul SARS-CoV. Acest coronavirus „vechi” este responsabil de sindromul respirator acut sever (SARS) . În anul 2003, virusul SARS-CoV a declanșat o epidemie SARS pe teritoriul Asiei, prezentând simptomatologie asemănătoare cu boala COVID-19. Cu toate acestea, epidemia SARS a putut fi controlată mult mai bine decât pandemia COVID-19. Motivul este că, deși coronavirusurile prezintă aceeași proteină spike de legare la enzima 2 de conversie a angiotensinei (ACE2), noul coronavirus SARS-CoV-2 are o afinitate de legare de 10 până la 20 de ori mai mare. Astfel, limitarea răspândirii prin legarea de receptorul ACE2 reprezintă o țintă terapeutică importantă, ce necesită studii suplimentare.


Studiile anterioare au identificat un risc mult mai scăzut de a fi spitalizat la pacienții cu COVID-19 care sufereau în același timp de rinosinuzită, afecțiune manifestată prin inflamația epiteliului nazal și, surprinzător, corelată cu o expresie scăzută a proteinei ACE2. Dat fiind faptul că studii existente dovedesc și efectul benefic al acizilor grași cu lanț scurt (SCFA) la pacienții cu alergii și infecții virale, cercetătorii de la Universitatea din Fukui, Japonia, și-au propus să combine aceste rezultate într-un nou studiu, pentru a analiza efectul SCFA și a alergiilor asupra expresiei proteinei ACE2 la nivel nazal.


Pentru studiu, cercetătorii au analizat prin tehnici tip PCR nivelurile receptorului ACE2 din mucoasa nazală a pacienților cu rinită alergică sezonieră indusă de polenul de cedru japonez și cu rinosinuzită cronică. În timp ce rinita alergică sezonieră nu a determinat modificări în expresiei ACE2, rinosinuzita cronică a fost asociată cu o scădere a receptorilor ACE2. Astfel, încă un studiu susține acum modul în care inflamația nazală poate influența susceptibilitatea oamenilor la SARS-CoV-2, limitând interacțiunea dintre receptorii ACE2 și virus.


Referitor la acizii grași cu lanț scurt, cultivarea celulelor epiteliale nazale și expunerea lor la SCFA și la ARN bicatenar viral a determinat o scădere drastică a expresiei ACE2 și a ARN-ului viral. Aceste rezultate susțin utilizarea acizilor grași drept strategie potențială pentru controlul pandemiei COVID-19.

 

Doctorul Tetsuji Takabayashi, liderul grupului de cercetători, a afirmat: „Acesta este primul raport conform căruia acizii grași cu lanț scurt (SCFA) reduc efectiv nivelurile ACE2 în celulele epiteliale ale căilor respiratorii umane. Mucoasa nazală prezintă cea mai mare expresie ACE2 în rândul organelor umane și, prin urmare, este o țintă importantă a infecției originale. Prin urmare, dezvoltarea strategiilor de reglare a expresiei ACE2 în celulele epiteliale nazale ar putea reduce transmiterea SARS-CoV-2, aspect util, cu potențialul de a deveni o nouă abordare terapeutică. "


Data actualizare: 16-07-2021 | creare: 16-07-2021 | Vizite: 573
Bibliografie
Short chain fatty acids: An 'ace in the hole' against SARS-CoV-2 infection, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/07/210714131913.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!