Cum să identificăm factorii care influențează transmiterea COVID-19?

©

Autor:

Cum să identificăm factorii care influențează transmiterea COVID-19?
Încă sunt multe lucruri pe care nu le cunoaștem despre modalitatea de transmitere a noului coronavirus SARS-CoV-2, iar unul dintre motive ține de varietatea caracteristicilor virusurilor.
De pildă, unele virusuri se răspândesc mai rapid în apă, în timp ce altele se transmit mai ușor prin intermediul aerului. Mai mult, unele sunt încapsulate în straturi lipidice, care le ajută să scape sistemului imunitar al gazdei în timp ce altele nu dețin capsulă.

La momentul actual, cercetătorii și experții în medicină nu au o înțelegere foarte bună a factorilor de mediu și a caracteristicilor virale care influențează persistența unui virus în mediul înconjurător, spre exemplu pe suprafețe precum pielea, în aerosoli și în picături sau în apă, inclusiv în apa de mare. Când apare un nou virus cu potențial risc asupra speciei umane, oamenii de știință nu știu foarte bine cum să prezică comportamentul acestuia în mediu.

Una din principalele probleme care împiedică aflarea acestor lucruri este absența fondurilor pentru acest tip de cercetare. Instituturile Naționale de Sănătate nu au contribuit cu fonduri pentru identificarea comportamentului germenilor în mediu, iar fondurile oferite de Fundația Națională de Științe sunt limitate. Mai mult, coronavirusurile sunt virusuri cu anvelopă lipidică, pe care și-au însușit-o de la o gazdă. Proteinele de la suprafața anvelopei ajută aceste virusuri să scape de răspunsul imun declanșat de organismul pe care îl infectează.

Într-un nou raport publicat în Environmental Science and Technology, cercetătorii subliniază potențiala amenințare a unor virusuri precum SARS-CoV-2 asupra surselor de apă. De regulă, doar virusurile care se excretă în fecale sau urină pot să reprezinte o amenințare asupra surselor de apă. Recent, s-au publicat din ce în ce mai multe studii potrivit cărora noul coronavirus ar putea fi excretat prin fecale (sau cel puțin, genomul), iar acest lucru ar putea sugera o posibilă transmitere fecal-orală. Cercetătorii afirmă că este improbabil ca aceasta să fie o cale importantă de transmitere a noului coronavirus, dar trebuie luată în considerare potențiala expunere a unei persoane prin interacțiunea cu apă contaminată.

Sistemele de tratare a apei potabile dețin numeroase bariere care elimină cel mai frecvent întâlnite virusuri, precum și virusurile care sunt dificil de înlăturat. Studiile despre virusuri asemănătoare SARS-CoV-2 arată că și ele ar fi eliminate de aceste bariere. Totuși, rezultatele cercetărilor unui virus din trecut nu sunt foarte ușor de extrapolat și la un virus care a apărut la diferență de câțiva ani, de aceea oamenii de știință solicită ajutor din partea cât mai multor experți pentru a dezvolta strategii cât mai eficiente de protejare a populației impotriva noilor virusuri emergente.

sursa: Science Daily
foto: Stanford News

Data actualizare: 06-04-2020 | creare: 06-04-2020 | Vizite: 539
Bibliografie
How to identify factors affecting COVID-19 transmission: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/03/200326160759.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China crește uluitor după modificarea metodei de numărare
  •