Aproximativ 30% din pacienții bolnavi de COVID dezvoltă „Long COVID”
Un nou studiu al cercetătorilor de la UCLA arată că 30% dintre persoanele tratate în unități sanitare împotriva bolii COVID-19 dezvoltă sechele post-acute cauzate de această afecțiune, fenomen denumit „long COVID”.
Eșantionul de studiu a fost compus din 309 persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2, ce au prezentat simptome precum oboseală, dificultăți de respirație sau anosmie, în grade diferite, variind de la 15% în cazul dispneei și ajungând la 30% în cazul oboselii. Participanții au fost aleși dintr-un total de 1038 de pacienți ai COVID Ambulatory Program din cadrul universității americane, fiind internați în perioada cuprinsă între luna aprilie a anului 2020 și februarie, în 2021.
De asemenea, s-a considerat că pacienții prezentau „long COVID” dacă aceștia sufereau de simptome persistente ale acestei boli la 60 sau 90 de zile de la infectare. Cu toate acestea, Sun Yoo, profesor de științe ale sănătății la David Geffen School of Medicine și director medical al programului Extensivist, afirmă că studiul este limitat de caracterul subiectiv pe care îl au evaluările simptomelor pacienților incluși în acesta și numărul scăzut de simptome pe care cercetătorii le-au analizat. Acesta afirmă că lucrarea ilustrează necesitatea urmăririi populației afectate de această boală în vederea evidențierii traiectoriei pe care forma prelungită a acesteia o urmează.
În plus, profesorul menționează și faptul că există o serie de întrebări la care aceștia nu au răspuns, dar care ar putea elucida variațiile incidenței „long COVID”-ului în întreaga lume. Printre acestea, conform doctorului, se numără motivul pentru care tipul asigurării medicale influențează probabilitatea de dezvoltare a acestei afecțiuni. Profesorul concluzionează afirmând că, în final, scopul cercetărilor pe care le conduce alături de echipa sa este obținerea unei mai bune gestionări a „long COVID”-ului și asigurarea accesului populației la îngrijiri medicale specializate pe această afecțiune.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Testarea medicamentelor deja existente - o soluție mai rapidă decât fabricarea unui vaccin împotriva COVID-19
- Dispneea și oboseala sunt cele mai frecvente manifestări ale long-COVID-ului
- 4 din 5 persoane își recuperează mirosul și gustul în decurs de la șase luni de la infecția cu SARS-CoV-2
- Medicația obișnuită utilizată pentru reducerea nivelului de colesterol poate reduce severitatea COVID-19
intră pe forum