Restabilirea sintezei lipidelor ar putea reduce fibroza pulmonară

©

Autor:

Restabilirea sintezei lipidelor ar putea reduce fibroza pulmonară
Fibroza pulmonară este un proces continuu de degradare şi degenerare a structurii ţesutului pulmonar, lăsând cicatrici secundare unor injurii cronice. Din punct de vedere clinic, pacienţii prezintă insuficienţă respiratorie cronică ce are o evoluţie constantă, singurul tratament fiind reprezentat de transplantul pulmonar. Un nou studiu arată, însă, că prin regeneraea lipidelor care au rolul de a menţine elasticitatea plămânului, progresia bolii poate fi încetinită.
„Aceasta este prima lucrare care arată că, mai degrabă decât să fie o a doua opţiune pentru a determina o iniţiere a bolii, blocarea sintezei de lipide şi atât, fără nici o altă injurie asupra plămânilor, poate instiga cicatrizarea fibroasă.” spune Ross Summer, profesor în medicină la Universitatea Thomas Jefferson şi cercetător la Jane and Leonard Korman Respiratorz Institute. „Acest lucru sugerează că eşecul de a produce lipide, poate din cauza injuriei sau a schimbărilor metabolice legate de vârstă de la nivelul celulelor pulmonare, poate fi un proces subapreciat în dezvoltarea fibrozei pulmonare, unul care, de asemenea, poate oferiio nouă potenţială cale mai uşoară în tratamentul acestei boli,” spune doctorul Romero, autorul principal şi cercetător la Institul Naţional de Sănătate în studiul publicat în luna februarie în revista American Journal of Respiratory Cell and Molecular Biology.

Surfactantul, sau lipidele produse în interiorul ţesutului pulmonar, permite căilor aeriene să se umple cu aer cu uşurinţă. Surfactatul este unul dintre primele tratamente care este administrat la copiii născuţi prematur cu detresă respiratorie pentru a ne asigura că plămânii se umplu cu aer şi pentru a le asigura o dezvoltare cât mai normală. În plus, toate celulele de la nivel pulmonar au nevoie de lipide cu rolul de molecule semnalizatoare şi pentru a construi membrane externe şi interne. Doctorii Summer şi Romero au arătat că în momentul în care ţesutul pulmonar este afectat, cum se întâmplă spre exemplu în infecţiile virale, inhalarea de particule străine sau alte injurii, celulele pulmonului sistează să mai producă lipide la un moment dat, pentru a-şi păstra energia pentru alte tipuri de reparaţii celulare. În acest studiu s-a folosit un medicament care a inhibat producţia de lipide, demonstrând că doar prin acţiunea lui procesul de fibroză pulmonară a fost iniţiat. Din contră, o creştere a producţiei de lipide de la acest nivel la animalele care deja prezentau injurii şi fibroză pulmonară în evoluţie, determină o reducere a nivelului de cicatrizare cu aproximativ 70-80%.

O altă ipoteză a iniţierii procesului de fibroză pulomară este cea legată de reticulul endoplasmatic de la nivel pulmonar care, în situaţii de stres, nu mai funcţioneză normal şi împachetarea şi despachetarea de proteine este deficitară. Acest stres este reprezentat de lipsa de lipide care intră în compoziţia faldurilor membranoase de la nivelul reticulului endoplasmatic. Ca rezultat, metabolizarea şi îndepărtarea proteinelor restante în urma injuriei este incompletă, susţinând procesul de fibroză.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 27-03-2018 | creare: 27-03-2018 | Vizite: 2105
Bibliografie
Restoring lipid synthesis could reduce lung fibrosis, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180305165842.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Imunoterapie nouă împotriva fibrozei: rezultate promițătoare obținute în studiile pe animale
  • Grăsimile sănătoase din pește și nuci pot încetini fibroza pulmonară, întârziind nevoia de transplant
  • Dimensiunea și forma nanofibrelor inhalate ar putea fi în exclusivitate responsabile pentru dezvoltarea fibrozei pulmonare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum