În cazul persoanelor cu proteze de braț, creierul percepe proteza ca pe mâna reală
©
Autor: Mancaș Mălina
![În cazul persoanelor cu proteze de braț, creierul percepe proteza ca pe mâna reală](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=35745.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Echipa de cercetători a recrutat 32 voluntari, atât cu ambele braÈ›e perfect sănătoase, cât È™i persoane cu un membru superior amputat (dintre acestea, atât persoane născute cu un singur braÈ›, dar È™i persoane care în urma unui accident È™i-au pierdut braÈ›ul).
În timpul scanărilor RMN, voluntarii au fost solicitaÈ›i să vizualizeze imagini cu braÈ›e, cu proteze de braÈ› sau cu braÈ›e acoperite cu un bandaj. Scanările au evidenÈ›iat activitatea cerebrală din timpul vizualizărilor diferitelor imagini. Cercetarea s-a axat pe o mică regiune a creierului, cortexul occipitotemporal lateral responsabil de recunoaÈ™terea braÈ›elor.
Rezultatele arată că persoanele ce folosesc proteze regulat recunosc imaginile dispozitivelor protetice similar ca pe cele cu braÈ›ele reale, ariile de recunoaÈ™tere vizuală a braÈ›elor din creier activându-se ca È™i când ar vedea un braÈ› real. Persoanele cu ambele braÈ›e perfect sănătoase nu manifestă acest răspuns, astfel că se pare că sistemul nostru nervos trebuie să înveÈ›e să perceapă proteza ca pe o extensie naturală a corpului.
Pe baza acestor cercetări, programele speciale cum sunt cele de realitate virtuală pot fi utilizate pentru a face persoanele să perceapă o proteză ca pe un braÈ› real. Organismul dispune de resurse neurocognitive pentru acomodarea cu părÈ›i altificiale ale organismului, ceea ce susÈ›ine dezvoltarea tehnologiilor de protezare inovative pentru a veni în sprijinul acestor persoane.
Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul Brain.
Sursa: MedGadget
Foto: MedGadget
Data actualizare: 15-03-2018 | creare: 15-03-2018 | Vizite: 987
Bibliografie
Brains of People Using Prostheses Think of Their Devices as Real Hands, link: https://www.medgadget.com/2018/03/brains-people-using-prostheses-think-devices-real-hands.html ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Fibrele de mătase îmbunătățesc bio-cerneala pentru țesuturile și organele artificiale, imprimate 3D
- Tratamentul laser care schimbă culoarea ochilor
- Inteligența artificială, utilizată pentru a prezice progresul translațional al cercetărilor științifice
- Terapia fotodinamică mai eficientă prin adăugarea de anticorpi
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum