Dinții antimicrobieni printați 3D

©

Autor: Redacția ROmedic

Dinții antimicrobieni printați 3D
Dacă înlocuirea unui dinte pierdut și tratamentele dentare presupun o serie de proceduri și materiale utilizate, progresele din domeniul scanării digitale și ale printării 3D ar putea oferi noi soluții pentru menținerea unei bune igiene orale.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Groningen (Olanda) a dezvoltat un plastic antimicrobian care permite printarea tridimensională a dinților și care totodată distruge bacteriile, un aspect important, având în vedere efectul negativ al acestora pentru implanturile dentare care se fac în prezent.

Cercetătorii au introdus săruri cuaternare de amoniu antimicrobiene în polimerii dentari, sărurile fiind încărcate pozitiv astfel încât să distrugă bacteriile care sunt încărcate negativ. Deși poate ucide bacteriile care intră în contact cu acesta, materialul nu are efecte advserse pentru celulele umane.

Materialul a fost folosit apoi pentru a printa 3D dinți și bracket-uri dentare, după ce în prealabil a fost consolidat cu ultraviolete.

Proprietățile antimicrobiene ale materialului au fost testate introducând obiectele printate într-un amestec de salivă și bacteria care provoacă cariile dentare, Streptococcus mutans. După 6 zile, 99% dintre bacterii au fost distruse.

Studiile clinice următoare își propun să testeze materialul pentru o durată mai mare decât cele 6 zile, precum și să verifice compatibilitatea acestuia cu pasta de dinți. Nu în ultimul rând, se dorește testarea durității materialului, astfel încât să poată rezista în componența unui dinte. Cercetătorii care l-au dezvoltat consideră că aceste produse vor putea fi în scurt timp introduse pe piață.

Sursa: New Scientist

Data actualizare: 21-10-2015 | creare: 21-10-2015 | Vizite: 2262
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cariile dentare
  • Eroziunea dinților
  • Urgentele dentare - primul ajutor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum