Restabilirea auzului ar putea fi posibilă, chiar și la persoanele care și-au pierdut în mod ireversibil auzul

©

Autor:

Restabilirea auzului ar putea fi posibilă, chiar și la persoanele care și-au pierdut în mod ireversibil auzul
Reprogramarea celulelor auditive, un obstacol major în calea restabilirii auzului pierdut, ar putea fi posibilă, se arată în concluziile unui studiu recent.
Cercetătorii de la Universitatea Northwestern au descoperit o genă principală care reprogramează celulele receptorilor senzoriali primari din urechea internă să devină celulele esențiale pentru auz. Folosind noul instrument, cercetătorii vor putea dezvolta celule în mod diferențial, pentru a asigura diferite funcții esențiale pentru a produce auzul.

Aproximativ 8,5% dintre adulții cu vârsta cuprinsă între 55 și 64 de ani din SUA suferă de pierdere a auzului invalidantă. Procentul crește până la aproximativ 50% în rândul persoanelor cu vârsta de peste 75 de ani. În prezent, principala cauză a surdității în rândul acestor persoane este reprezentat de moartea celulelor auditive produse de cohlee, o parte esențială a urechii interne, responsabilă pentru colectarea informațiilor auditive.

Pierderea auzului din cauza îmbătrânirii, a expunerii constante la zgomote de intensitate crescută și a anumitor medicamente împotriva cancerului este în prezent considerată ireversibilă, deoarece nu există modalități de reprogramare a celulelor senzoriale în mod specific, odată ce acestea mor. În studiul actual, publicat în revista Nature, cercetătorii au descoperit că genă TBX2 este esențială pentru producția celulelor receptorilor senzoriali primari din urechea internă, iar pornirea sau oprirea genei determină în mod diferit producția de celule senzoriale interne sau externe.

„Folosind concluziile studiului, vom putea să ne dăm seama cum să facem celule senzoriale auditive în mod specific și să identificăm de ce acestea sunt mai predispuse la moarte”, a spus autorul principal al studiului, Jaime Garcia-Anoveros, profesor de anestezie, neurologie și neuroștiințe la Universitatea Northwestern.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 16-05-2022 | creare: 16-05-2022 | Vizite: 610
Bibliografie
New tool to create hearing cells lost in aging, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/05/220504110413.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Căștile audio îți pot deteriora auzul
  • Pierderea și scăderea auzului
  • O pereche de biomarkeri poate măsura abilitatea unei persoane de a urmări o conversație în medii gălăgioase
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum