Respirația meditativă: modul în care contribuie la ameliorarea durerilor

©

Autor:

Respirația meditativă: modul în care contribuie la ameliorarea durerilor
Respirația meditativă conștientă a fost de-a lungul timpului utilizată pentru ameliorarea anumitor simptome, inclusiv a durerilor. Într-un nou studiu, cercetătorii de la Universitatea din Michigan au comparat două tipuri de respirație meditativă, pentru a observa modul în care acestea contribuie la ameliorarea durerilor.
În cadrul studiului, cercetătorii au comparat respirația tradițională conștientă și realitatea virtuală (respirația conștientă ghidată 3D), descoperind că fiecare tip de respirație a diminuat durerea prin modularea cortexului somatosenzorial, o regiune a creierului responsabilă de procesarea durerii, dar fiecare a folosit mecanisme diferite.

În grupul persoanelor care au efectuat exerciții tradiționale de respirație, conexiunea funcțională cu regiunile frontale ale creierului a crescut, deoarece regiunea frontală fost concentrată pe detaliile senzoriale interne ale corpului. Astfel, concurând cu semnalele de durere externe, capacitatea cortexului somatosenzorial de a procesa durerea a fost inhibată.

În grupul de realitate virtuală, subiecții purtau ochelari speciali și urmăreau o pereche de plămâni 3D de realitate virtuală, în timp ce respirau cu atenție. Tehnologia a fost dezvoltată intern și plămânii sincronizați cu ciclurile de respirație ale subiecților în timp real, lucru care a oferit un stimul extern captivant vizual și audio. Durerea a scăzut atunci când regiunile senzoriale ale creierului (vizuale, auditive) s-au angajat cu stimularea imersivă a sunetului și a imaginii realității virtuale.

„Am fost surprins să văd că ambele metode de respirație meditativă au scăzut sensibilitatea la durere, dar opus în creier, precum yin și yang”, a spus autorul studiului, Alexandre DaSilva, profesor asociat la Școala de Medicină Dentară a Universității din Michigan. Deși ambele abordări au scăzut sensibilitatea la durere, respirația tradițională conștientă poate fi o provocare, deoarece necesită atenție îndelungată și concentrarea asupra unei experiențe abstracte. Respirația folosind realitatea virtuală ar putea fi mai accesibilă, în special pentru începători, deoarece oferă un „ghid vizual și auditiv” imersiv experienței de meditație.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 15-10-2021 | creare: 15-10-2021 | Vizite: 411
Bibliografie
Mindful breathing for pain control: Like Yin and Yang, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/10/211012154810.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Mă ajută exercițiile fizice să respir mai bine?
  •