Repetarea tratamentului cu gefitinib, eficienta contra cancerului pulmonar

Data publicării: 17-01-2010

Pacientii care sufera de cancer pulmonar fara celule mici si in cazul carora terapia pe baza de gefitinib s-a dovedit ineficienta beneficiaza in continuare de optiuni terapeutice limitate. Cu toate acestea, rezultatele unui studiu recent sugereaza ca repetarea tratamentului cu gefitinib poate avea efecte pozitive asupra starii de sanatate a pacientilor. „Cheia succesului terapeutic o constituie eterogenitatea tumorala”, este de parere dr. In-Jae Oh, profesor asistent la Spitalul Universitar Chonnam National, din Republica Coreea. „In cazul unei tumori, unele celule sunt independente de receptorul factorului de crestere epidermica, iar asupra acestora tratamentul nu va avea efect. Insa putem viza in continuare celelalte celule, care au devenit dependente de cresterea epidermica”, a explicat dr. Oh.

Rezultatele acestei analize au fost prezentate la Conferinta comuna AACR-IASLC pe tema Originei Moleculare in Cancerul Pulmonar, ce a avut loc in perioada 11-14 ianuarie. In cadrul studiului, echipa condusa de dr. Oh a evaluat 15 pacienti care au repetat tratamentul cu gefitinib dupa incheierea unui ciclu de chimioterapie pentru cancer pulmonar metastatic fara celule mici. Dintre cele sase persoane care inregistrasera o reactie partiala la terapia initiala cu gefitinib, doua au semnalat un raspuns partial suplimentar, iar trei pacienti au continuat sa prezinte o stabilitate in stadiul bolii. De asemenea, dintre cele noua persoane care nu inregistrasera nici un rezultat in urma terapiei initiale, doi pacienti au raportat un raspuns partial la a doua sedinta de tratament, iar in cazul altor trei nu s-au semnalat schimbari in starea de sanatate. Per ansamblu, pe durata acestui studiu rata de control a bolii a fost de 66, 7 la suta.

„Dupa esecul terapiei cu gefitinib si al chimioterapiei ulterioare, putem incerca repetarea tratamentului, in special in cazul pacientilor care au inregistrat o ameliorare in starea de sanatate in urma sedintei initiale. Aceasta strategie ii fereste pe unii pacienti de toxicitatea chimioterapiei si ajuta la mentinerea calitatii vietii timp de cateva luni”, a mai precizat dr. Oh.
Sursa: FarmaBlu.ro, 17-01-2010, Vizualizari 669
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.