Remdesivir în tratamentul COVID-19

©

Autor:

Remdesivir în tratamentul COVID-19
Cercetătorii de la Universitatea Carolina de Nord au publicat recent date despre posibilul efect inhibitor al remdesivirului, un medicament antiviral, asupra virusului SARS-CoV-2.
Virusul SARS-CoV-2 este agentul etiologic al COVID-19, afecțiune virală ce afectează plămânii, iar cercetătorii afirmă că administrarea acestui medicament a reușit pe de o parte să inhibe creșterea și dezvoltarea acestui virus în culturile celulare realizate din țesut pulmonar, iar pe de altă parte, a fost constatată o îmbunătățire a funcției pulmonare la șoriceii infectați cu acest virus.

Medicamentul a fost administrat pacienților încă de la finalul lunii ianuarie, fiind folosit și în câteva trialuri clinice din luna februarie. În luna Aprilie au apărut primele rezultate, acestea indicând o refacere mai rapidă și mai ușoară a pacienților tratați cu remdesivir.

Într-un interviu acordat de către Dr. Andrea Pruijssers de la Vanderbilt University Medical Center, aceasta preciza că toate rezultatele studiilor sunt încurajatoare, efectele benefice fiind net superioare altor medicamente, depășind așteptările cercetătorilor, dar în ciuda acestui fapt, medicamentul se află în faza de cercetare și este necesară demonstrarea activității inhibitorii directe asupra SARS-CoV-2 atât în laborator, cât și pe un model animal, pentru a putea fi inclus în schemele de tratament ulterioare.

Dr. Pruijssers împreună cu Prof. Dr. Denison și prof. Dr. William Kenan au studiat efectele acestui medicament încă din anul 2014. Împreună cu colaboratorii lor, au fost primii care au evaluat în mod amănunțit efectele benefice ale acestui medicament antiviral, folosit de asemenea pentru tratamentul altor boli infecțioase virale, demonstrând astfel acțiunile de lungă durată și foarte puternice asupra coronavirusurilor.

Datele recente publicate în jurnalul Cell Reports au adus la cunoștință rezultatele studiilor efectuate pe culturi de țesut pulmonar. Cercetătorii au demonstrat că remdesivir deține un puternic efect inhibitor asupra SARS-CoV-2, fiind primul medicament care poate bloca virusul respectiv în experimentele realizate pe șoareci.

În prezent, există studii aflate în curs de desfășurare al căror scop final este demonstrarea beneficiului net al tratamentului cu remdesivir asupra pacienților diagnosticați cu infecție SARS-CoV-2. Studiile se concentrează și asupra diferitelor moduri de utilizare ale medicamentului, precum și pe stabilirea schemelor terapeutice în combinație cu alte medicamente pentru a îi spori eficiența în diferitele forme de infecție.

Autorii studiilor efectuate menționează pe lângă efectul inhibitor asupra SARS-CoV-2 un posibil efect și asupra altor forme de coronavirus. Aceștia precizau că vor continua studiile pentru a fi pregătiți pentru tratarea oricărei forme de coronavirus.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 24-07-2020 | creare: 24-07-2020 | Vizite: 476
Bibliografie
New study supports remdesivir as COVID-19 treatment, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/07/200709172845.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China crește uluitor după modificarea metodei de numărare
  •