SARS-CoV-2 infectează celulele roșii din sânge, reducând oxigenul din sânge și afectând răspunsul imun, indică cercetări recente
Autor: Teodorescu Mihai
Un nou studiu arată de ce mulți pacienți cu COVID-19, chiar și cei care nu se află în spital, suferă de hipoxie, o afecțiune potențial periculoasă în care există o oxigenare scăzută în țesuturile corpului.
Studiul, publicat în revista Stem Cell Reports de cercetătorii de la Universitatea din Alberta, arată, de asemenea, de ce dexametazona, un medicament anti-inflamator administrat în spitale pacienților cu COVID-19, a fost un tratament eficient.
În cadrul studiului, cercetătorii au examinat sângele a 128 de pacienți cu COVID-19. Printre participanții la studiu s-au regăsit atât pacienți aflați în stare critică și admiși în unitățile de terapie intensivă, cât și pacienți care aveau o versiune ușoară a bolii și au petrecut doar câteva ore în spital. Cercetătorii au descoperit că, pe măsură ce boala a devenit mai severă, celulele roșii imature din sânge au inundat circulația sângelui, reprezentând uneori până la 60% din totalul celulelor sanguine. Prin comparație, celulele roșii imature din sânge reprezintă mai puțin de 1%, sau deloc, în sângele unui individ sănătos. „Globulele roșii imature locuiesc în măduva osoasă și în mod normal nu le vedem în circulația sângelui”, a explicat conducătorul studiului, Shokrollah Elahi, profesor asociat la Facultatea de Medicină și Stomatologie din cadrul Universității din Alberta.
Conform cercetătorilor, problema principală este reprezentată de incapacitatea globulelor roșii imature de a transporta oxigen, lucru pe care îl pot realiza doar celulele roșii mature din sânge. O altă problemă este reprezentată de sensibilitatea crescută a globulelor roșii imature la infecția cu virusul SARS-CoV-2. Deoarece globulele roșii imature sunt atacate și distruse de virus, organismul nu este în măsură să înlocuiască globulele roșii mature, care trăiesc doar aproximativ 120 de zile, astfel că și capacitatea de a transporta oxigen în fluxul sanguin este diminuată. După o serie de studii, cercetătorii au demonstrat că globulele roșii imature au exprimat receptorul ACE2 și un co-receptor, TMPRSS2, care a permis SARS-CoV-2 să le infecteze.
În urma descoperirii că globulele roșii imature au receptori care le permit să se infecteze cu virusul SARS-CoV-2, echipa de cercetători, condusă de Shokrollah Elahi, a început să testeze diferite medicamente, pentru a vedea dacă pot reduce susceptibilitatea imatură a globulelor roșii din sânge la virus. „Am încercat medicamentul anti-inflamator dexametazonă și am constatat o reducere semnificativă a infecției globulelor roșii imature”, a spus Elahi.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Mutațiile virusului SARS-CoV-2 dezvăluie noi date despre evoluția sa
- Vântul poate crește transmisia virusului SARS-CoV-2: masca, recomandată atunci când vântul este puternic
- O creștere potențială a infecțiilor cu COVID-19 în timpul iernii este probabilă, sugerează un nou studiu
- Vaccinarea împotriva COVID-19 la persoanele imunodeprimate este sigură și eficientă
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni