Vaccinarea reduce transmisia virusului SARS-CoV-2 în gospodăriile unde există și persoane nevaccinate

©

Autor:

Vaccinarea reduce transmisia virusului SARS-CoV-2 în gospodăriile unde există și persoane nevaccinate
Persoanele fără imunitate împotriva COVID-19 prezintă un risc considerabil mai mic de infectare și spitalizare, atunci când locuiesc împreună cu persoane care au imunitate în urma vaccinării sau trecerii anterioare prin boală, potrivit unui studiu național efectuat de cercetători de la Universitatea Umea din Suedia.
„Rezultatele sugerează cu tărie că vaccinarea este importantă nu numai pentru protecția individuală, ci și pentru reducerea transmisiei, în special în cadrul familiilor, care este un mediu cu risc ridicat de transmitere”, spune Peter Nordström, profesor de medicină geriatrică la Universitatea Umea.

Există un vast corp de cercetări care arată că vaccinurile reduc puternic riscul de COVID-19. Cu toate acestea, se știu puține despre influența vaccinării asupra transmiterii virusului în medii cu risc ridicat, cum ar fi în cadrul familiilor. Într-o nouă cercetare, menită să investigheze relația dintre transmisia virusului în gospodării și imunitatea dobândită prin vaccinare sau infectarea anterioară, cercetătorii au descoperit că a existat o asociere doză-răspuns între numărul indivizilor imuni din fiecare familie și riscul de infecție și spitalizare la membrii familiei neimuni. Mai exact, membrii familiei neimuni au avut cu 45 până la 97% un risc mai mic de infecție și spitalizare, pe măsură ce numărul membrilor imuni ai familiei a crescut.

Studiul s-a bazat pe datele obținute din registrele medicale a mai mult de 1,8 milioane de persoane din peste 800.000 de familii. Cercetătorii au combinat datele de registru de la Agenția de Sănătate Publică din Suedia, Consiliul Național pentru Sănătate și Bunăstare și de la agenția guvernamentală care supraveghează datele statistice din Suedia. În analiză, cercetătorii au cuantificat asocierea dintre numărul membrilor familiei cu imunitate împotriva COVID-19 și riscul de infecție și spitalizare la persoanele neimune. Cercetătorii au luat în considerare diferențele de vârstă, statutul socio-economic, gruparea în cadrul familiilor și mai multe diagnostice identificate anterior ca factori de risc pentru COVID-19 la populația suedeză.

„Se pare că vaccinarea ajută nu numai la reducerea riscului individului de a se infecta, ci și la reducerea transmiterii. Astfel, este redus la minimum riscul ca mai mulți oameni să necesite spitalizare, cât și să apară noi variante problematice ale virusului. În consecință, asigurarea vaccinării multor persoane are implicații la scară locală, națională și globală”, spune co-autorul Marcel Ballin, doctorand în medicină geriatrică la Universitatea Umea.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 13-10-2021 | creare: 13-10-2021 | Vizite: 343
Bibliografie
Link between COVID vaccination and reduced household transmission, Swedish study finds, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/10/211011110812.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ce rol au copiii în răspândirea coronavirusului 2019-nCoV?
  • Nou studiu estimează impactul distanțării sociale asupra răspândirii infecției cu COVID-19
  • Risc scăzut de răspândire a noului coronavirus prin lacrimi
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum