Relațiile dintre consumul alcool, diabetul zaharat, predispoziția genetică și incidența cirozei alcoolice

©

Autor:

Relațiile dintre consumul alcool, diabetul zaharat, predispoziția genetică și incidența cirozei alcoolice
Boala hepatică alcoolică este o problemă majoră de sănătate la nivel mondial, cu factori de risc precum genetica, obezitatea, diabetul și variabilele de mediu. În studiul recent publicat în Nature Communications cercetătorii au analizat dacă factorii genetici și consumul excesiv de alcool cresc riscul de hepatită alcoolică și ciroză alcoolică.
Cercetătorii au utilizat datele din UK Biobank (UKBB) de la aproximativ 500.000 de persoane cu vârste între 40 și 69 de ani, excluzând indivizi cu alte boli hepatice. Au investigat interacțiunile între statutul diabetic, predispoziția genetică (scorul de risc poligenic, PRS) și consumul excesiv de alcool asupra cirozei alcoolice și au inclus date din China Kadoorie Biobank (CKB) pentru a examina riscul de hepatită alcoolică și ciroză alcoolică la bărbații consumatori săptămânali de alcool.

Principalele obiective au fost să investigheze legătura dintre obiceiurile de consum alcool, factorii genetici și riscul de hepatită alcoolică și ciroză alcoolică, excluzând boala hepatică alcoolică în fazele sale timpurii, cum ar fi ficatul gras alcoolic. Cercetătorii au folosit informații de la episoadele spitalicești și înregistrarea națională a mortalității din setul de date UKBB.

În urma unei perioade medii de urmărire de 13 ani, cohorta UKBB a înregistrat 734 de cazuri de ciroză alcoolică și 136 de cazuri de hepatită alcoolică. Bărbații, fumătorii actuali și cei mai puțin activi erau mai predispuși să dezvolte boli hepatice. Consumul excesiv și foarte excesiv de alcool a crescut semnificativ riscul de ciroză alcoolică, iar susceptibilitatea genetică mai mare a agravat riscul.

Diabetul a crescut riscul de ciroză alcoolică în toate grupurile de consum de alcool și scorul de risc poligenic, cu obiceiurile de băut și riscul genetic având un rol important. Un scor de risc poligenic mai mare a fost asociat cu un risc crescut de ciroză alcoolică, iar controlul pentru factori de risc precum sexul, vârsta și IMC a arătat că diabetul a crescut semnificativ riscul de ciroză alcoolică în toate grupurile de consum de alcool și categoriile cu scor de risc poligenic.

În concluzie, studiul a descoperit că consumul excesiv de alcool, predispozițiile genetice și diabetul influențează semnificativ riscul de ciroză alcoolică și hepatită alcoolică. Un scor de risc poligenic mai mare a fost asociat cu un risc crescut de ciroză alcoolică, iar diabetul zaharat a influențat independent riscul de ciroză alcoolică. Rezultatele ar putea ajuta la dezvoltarea de strategii de screening și tratamente comportamentale pentru boala hepatică alcoolică.

sursa: News Medical
foto: 5PH/Shutterstock.com

Data actualizare: 20-12-2023 | creare: 20-12-2023 | Vizite: 569
Bibliografie
Study shows synergistic effects of genetic factors, binge drinking, and diabetes in alcohol-related cirrhosis, link: https://www.news-medical.net/news/20231218/Study-shows-synergistic-effects-of-genetic-factors-binge-drinking-and-diabetes-in-alcohol-related-cirrhosis.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Înțelegerea mecanismelor din spatele bolii hepatice asociate consumului de alcool
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum