Regim litiază biliară - dieta și tratament pentru calculi în vezica biliară (colecist)

©

Autor:

Regim litiază biliară - dieta și tratament pentru calculi în vezica biliară (colecist)

Litiaza biliară, cunoscută frecvent şi sub numele de calculi biliari, reprezintă un amestec de colesterol şi săruri biliare, frecvent formată la nivelul vezicii biliare. (2)

Vezica biliară este un organ mic, în formă de pară, parenchimatos, situat chiar sub nivelul ficatului, în hipocondrul drept. (1) Vezica biliară are rolul de a forma un rezervor pentru stocarea bilei, produsă la rândul ei de către ficat. Bila stocată poate fi apoi eliberată de la nivelul vezicii bilare ca răspuns la colecistochinină. (2)

La nivelul vezicii biliare există un arbore biliar format dintr-o serie de conducte gastrointestinale, cu rolul de a concentra bila produsă în ficat, stocarea acesteia în vezica biliară şi eliberarea ei la nivelul duodenului. (2)

Bila sintetizată la nivel de hepatocite, este apoi transportată prin canalele intralobulare şi canalele hepatice stâng şi drept. Canalele hepatice stâng şi drept vor forma canalul hepatic comun, care împreună cu canalul cistic din vezica biliară, vor forma canalul biliar comun (canal coledoc), urmând să se deschidă la nivel de duoden. (2)

Bila reprezintă o combinaţie de colesterol, bilirubină, săruri biliare şi lecitină. Are rolul de a ajuta la descompunerea grăsimilor, facilitând astfel digestia. Este o componentă importantă a digestiei, fiind eliminată prin materii fecale sub formă de stercobilinogen. (3)

Calculi biliari

Calculii biliari, denumiţi adesea pietre la fiere, reprezintă de fapt, depunere de material solidificat care se formează fie la nivelul vezicii biliare, fie în ductele biliare. Dimensiunile pot varia foarte mult, de la dimensiuni mici (granulă de nisip), până la dimensiuni foarte mari, spectaculoase, asemeni unei mingi de golf. (3)

Cel mai adesea calculii biliari sunt formaţi din:

  • Colesterol
  • Pigmenţi biliari - în special bilirubină. Excesul de bilirubină poate conduce către îngălbenirea sclerelor (la nivelul globului ocular) şi a pielii. (3)

Tratamentul litiazei biliare

Prezenţa de calculi biliari ce sunt asimptomatici nu necesită tratament. Majoritatea oamenilor au astfel de calculi care nu deranjează. (3)

În schimb, în momentul apariţiei simptomatologiei specifice, precum greaţă, vărsături, durere la nivelul abdomenului sau prezenţa icterului, poate semnifica prezenţa unor calculi de dimensiuni mari care vor necesita tratament (3)

Tratamentul litiazei biliare poate fi după caz, chirurgical sau medicamentos.

Tratament chirurgical

Cel mai frecvent tratament chirurgical pentru litiaza biliară este îndepărtarea chirurgicală a vezicii biliare, intervenţie numită colecistectomie. Colecistectomia poate fi efectuată în aproximativ 90% din cazuri laparoscopic, fiind o intervenţie minim invazivă.

Intervenţia laparoscopică prezintă avantajul unei recuperări mai rapide şi mai puţină durere post-operatorie. Aceasta este o procedură minim invazivă datorită faptului că foloseşte mai multe incizii mici, în loc de una mare.

Laparoscopul este un tub îngust cu cameră video, fiind introdus la nivel de abdomen prin intermediul inciziei. Camera video permite medicului să vizualizeze vezica biliară şi alte modificări prezente. Laparoscopia se face adesea împreună cu procedura endoscopică de colangiopancreatografie retrogradă (ERCP) (3)

Odată îndepărtată vezica biliară, bila va circula direct din ficat către intestinul subţire. Îndepărtarea vezicii biliare nu afectează capacitatea sistemului digestiv de a digera alimentele, astfel încât nu aveţi nevoie de prezenţa vezicii biliare pentru a putea trăi normal. (3, 4)

Îndepărtarea vezicii biliare poate provoca diaree, dar care este de obicei cu caracter temporar. (4)

Tratament medicamentos

Tratamentul medicamentos este adesea rezervat persoanelor ce nu pot fi supuse unei intervenţii chirurgicale.

Există o serie de medicamente ce se pot administra pe cale orală, cu rol de a dizolva calculii biliari. Acest tip de tratament poate dura luni sau chiar ani până la o divolvare completă a calculilor, aceştia formându-se din nou odată ce tratamentul este oprit. Există uneori posibilitatea ca aceste medicamente să nu funcţioneze, fiind recomandată o intervenţie chirurgicală pentru îndepărtarea vezicii biliare. (4)

Ce se întâmplă dacă o colecistectomie laparoscopică nu funcționează sau dacă există complicații în timpul intervenției chirurgicale?

Dacă în momentul operaţiei laparoscopice apar complicaţii ce sunt asociate cu litiaza biliară, poate fi necesară efectuarea unei colecistectomii deschise. Aceasta constă într-o incizie de dimensiuni mai mari ce va necesita o spitalizare mai lungă (trei până la cinci zile). (3)

Problemele medicale care ar putea duce la colecistectomie deschisă includ:

  • Inflamaţia severă a vezicii biliare (colecistită)
  • Dificultăţi ce apar în timpul intervenției chirurgicale laparoscopice
  • Afecţiuni cardiace şi respiratorii severe
  • Prezenţa unei sarcini avansate
  • Cicatrici majore în urma unei intervenții chirurgicale anterioare
  • Boală hepatică
  • Tulburări de coagulare
  • Cancer suspect de vezică biliară (afecţiune rară) (3)

Regimul litiazei biliare

Nu există o dietă specifică pentru tratarea simptomelor sau pentru prevenirea calculilor biliari. Cu toate acestea, o dietă echilibrată, sănătoasă şi cu un conţinut scăzut de grăsimi poate reduce simptomatologia. În cazul în care observaţi că anuminte alimente declanșează apariția durerii, este bine de evitat să consumaţi aceste alimente până când ați eliminat vezica biliară.

După intervenţia chirurgicală, nu este nevoie să urmaţi un anumit regim, cu toate că, întotdeauna va fi recomandat şi ar fi bine să mâncaţi cât mai sănătos posibil. (6)

În cazul în care sunteţi supraponderal, recomandat este să încerceţi să slăbiţi pentru a avea o greutate săntoasă. Este important să slăbiţi treptat, deoarece o pierdere rapidă în greutate este asociată cu dezvoltarea de calculi biliari.

O slăbire sănătoasă înseamnă o pierdere în greutate de 0,5 până la 1 kg pe săptămână. (6)

O dietă sănătoasă constă în:

  • Fructe şi legume
  • Produse de soia integral
  • Produse lactate cu conţinut scăzut de grăsimi
  • Limitarea alimentelor bogate în grăsimi și zaharuri
  • Consum de peşte, ouă, carne
  • Produse ce conţin carbohidraţi cu amidon (6)


Este recomandat de limitat pe cât posibil produsele bogate în grăsimi saturate de origine animală şi produsele bogate în zaharuri, precum produsele de patiserie.

Puteţi înlocui produsele cu grăsimi saturate cu produse ce conţin grăsimi nesaturate, precum uleiul de măsline, avocado, măsline, nuci şi seminţe. Aceste trebuie consumate în cantităţi limitate, deoarece şi ele pot cauza dureri de calculi biliari. (6)

Specialiştii recomandă o dietă bogată în fibre, precum fasole, fructe și legume, ovăz și produse integrale, cum ar fi pâinea, pastele și orezul.

De asemenea, pentru minimizarea apariţiei simptomelor, este recomandat să aveţi mese mai mici şi mai frecvente, decât mese copioase. Astfel, unii oameni consideră că anumite alimente sunt factorii declanșatori ai simptomelor.

Pe lista alimentelor grase, ce ar trebui evitate, sunt următoarele:

  • Unt, untura de porc, uleiuri
  • Brânză cu conținut ridicat de grăsimi, cum ar fi Cheddar
  • Lapte integral, smântână, iaurt cu conținut ridicat de grăsimi
  • Gustări- prăjituri, biscuiți, produse de patiserie, chipsuri
  • Plăcinte, înghețată
  • Sosuri- maioneza, sosuri cremoase
  • Carne și carne procesată- cârnați, salam, carne de vită, bacon, gammon, carne de porc, miel, carne tocată de vită, plăcinte cu carne, pește conservat în ulei (6)

Dieta după intervenţia chirurgicală a vezicii biliare

În săptămânile de după intervenţia chirurgicală este posibil să aveţii episoade de diaree şi scaune libere din cauza eliberării continue de bilă în intestin.

Pentru a reduce aceste reacții adverse, este bine să evitați următorele alimente după intervenția chirurgicală:

  • alimente care conțin mai mult de 3 grame de grăsimi
  • alimente grase, prăjite sau procesate
  • sosuri
  • lactate cu conţinut ridicat de grăsimi


Este recomandat ca după operaţie să consumaţ o dietă bogată în fibre. Medicii recomandă ca porţia de mâncare să nu depăşească 3 grame de grăsime. (5)


Data actualizare: 03-08-2021 | creare: 03-08-2021 | Vizite: 8002
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum