Reducerea consumului de carbohidrați ar putea preveni diabetul zaharat de tip 2

©

Autor:

Reducerea consumului de carbohidrați ar putea preveni diabetul zaharat de tip 2
O dietă susținută cu un conținut redus de carbohidrați poate reprezenta o abordare alimentară utilă și potențial eficientă pentru prevenirea sau chiar tratarea diabetului de tip 2, sugerează un studiu clinic care a analizat modul în care dietele sărace în carbohidrați afectează controlul zahărului din sânge.
Reducerea consumului de carbohidrați, recomandată persoanelor diagnosticate cu diabet cu scopul menținerii valorilor glicemiei în parametrii normali, a fost sugerată ca potențială abordare în prevenirea bolii. Cu toate acestea, până în prezent au existat insuficiente dovezi care să ateste potențialul dietelor sărace în carbohidrați de a preveni diabetul zaharat. În cadrul studiului actual, cercetătorii au analizat dacă un consum mai redus de carbohidrați poate afecta glicemia persoanelor cu diabet zaharat sau a celor cu prediabet care nu sunt tratați cu medicamente.

Studiul, publicat în jurnalul JAMA Network Open, a arătat că o dietă săracă în carbohidrați, menținută pentru o perioadă de minimum șase luni, reduce valorile hemoglobinei A1c, un marker pentru nivelurile de zahăr din sânge. De asemenea, dieta low-carb a redus nivelul glucozei măsurată pe nemâncate. Studiul a implicat persoane cu un nivel al glicemiei ce a variat de la niveluri prediabetice la niveluri diabetice și care nu luau medicamente împotriva diabetului.

Descoperirile sunt deosebit de importante pentru persoanele cu risc crescut de diabet, ale căror niveluri de A1c depășesc valorile normale, dar care sunt încă sub nivelurile diabetice. Deși nu dovedește faptul că dieta săraca în carbohidrați previne diabetul, studiul actual indică faptul că acest lucru este posibil. Cu toate acestea, menționează autorii, relația dintre dietele sărace în carbohidrați și riscul redus de demență va putea fi verificată doar prin cercetări suplimentare.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 28-10-2022 | creare: 28-10-2022 | Vizite: 360
Bibliografie
At risk for diabetes? Cut the carbs, says new study, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/10/221026114351.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de cereale integrale previne diabetul de tip 2
  • Dieta low-carb, eficiență sporită pe termen lung, prin arderea mai multor calorii
  • Dieta low-carb: avantaje şi dezavantaje
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum