Recuperarea medicală după operație (postoperatorie) - tehnici și indicații

©

Autor:

Recuperarea medicală după operație (postoperatorie) - tehnici și indicații

Recuperarea medicală după operație (postoperatorie) depinde de tipul de intervenție suferită precum și de istoricul medical. Frecvent include ținerea sub control a durerii și îngrijirea rănii.

În general, recuperarea începe imediat după operație și se referă atât la perioada de spitalizarea după procedură cât și la îngrijirea de după externare. Ca parte a îngrijirii postoperatorii, medicul ar trebui să îți vorbească despre posibilele efecte secundare sau complicații care pot apărea după operație.

Înainte de intervenție este indicat să întrebi doctorul ce va implica perioada de recuperare postoperatorie. Astfel, te vei putea pregăti emoțional și practic. De asemenea, medicul va revizui unele recomandări după operație, în funcție de rezultate și de cât de bine îți revii.

Pentru a înlesni recuperarea este indicat să pui următoarele întrebări: (1)

  • Cât voi sta în spital după operație
  • Va fi nevoie de anumite medicamente sau aparatură când ajung acasă (bare pentru sprijin, cârjă, etc.)
  • Va fi nevoie de o persoană care să mă ajute sau de un fizioterapeut
  • La ce efecte secundare ar trebui să mă aștept
  • Ce complicații pot apărea și cum se manifestă
  • Ce ar trebui să evit pentru a ajuta în recuperare
  • Când pot reveni la activități obișnuite.


Răspunsurile la aceste întrebări te vor ajuta să te pregătești înainte de intervenție. Fă-ți cumpărături pentru pansamente, medicamente și alte. Vorbește cu un apropiat să te ducă acasă după intervenție sau să îți ia cumpărăturile dacă nu te vei sta în pat 1-2 zile.

Multe intervenții au un risc ridicat de infecție, sângerări în zona operată, formarea de cheaguri de sânge din cauza inactivității precum și pierderea forței musculare. Acestea toate contribuie la apariția complicațiilor respiratorii.

La ce să te aștepți în spital, după operație

După operație, vei fi mutat într-un salon de recuperare. Aici vei sta aproximativ două ore pentru ca anestezia să își piardă efectul. După trezire vei fi obosit și amețit iar unele persoane au stări de greață.

Aici ți se vor monitoriza tensiunea arterială, temperatura, respirația și pulsul. Vei fi rugat să respiri adânc pentru a putea evalua funcția plămânilor. De asemenea, se va verifica zona operației pentru semne de sângerarea sau infecție.

Mai mult, asistentele vor fi atente dacă există semene de reacții alergice. În cazul multor operații se folosește anestezia generală iar unele persoane pot avea reacții alergice la substanțele folosite pentru anestezie.

Odată stabilizat, vei fi mutat într-un salon obișnuit dacă este necesar să stai peste noapte sau va începe procedura de externare. Dacă te afli în al doilea caz, se vor verifica semnele vitale. Personalul medical se va sigura că poți respira normal, că poți bea apă fără ajutor și că urinezi. În general, nu ai voie să conduci după operație în care ai fost anesteziat. Asigură-te că vorbești din timp cu o persoană apropiată să te ducă acasă. (1)

În cazul persoanelor care trebuie să mai petreacă timp în spital, starea generală de sănătate este monitorizată. Se va recomanda cateter intravenos și eventual monitorizarea nivelului oxigenului din sânge. În funcție de intervenție, poate fi necesar un dispozitiv pentru respirat, un monitor pentru bătăile inimii sau un tub pentru nas, gură sau vezică. Medicamentele vor fi introduse intravenos, prin injecție sau oral, după caz. (2, 3)

Tot în funcție de caz, vei fi rugat să te ridici din când în când și să faci câțiva pași. Uneori este nevoie de susține însă mișcarea, chiar și câteva minute, va preveni formarea de cheaguri de sânge. De asemenea, vei fi rugat să respiri adânc și să te forțezi să tușești pentru a preveni complicațiile respiratorii.

Doctorul este cel care va decide când ești suficient de bine pentru a putea pleca acasă. Dacă știi că vei avea nevoie de îngrijire la domiciliu este bine să planifici aceste lucruri în avans.

Recuperarea medicală după operație, acasă

Este foarte important să urmezi instrucțiunile medicului după ce ești externat. Ia medicamentele recomandate la orele indicate, fii atent la posibilele complicații și revino la consultul posoperator. (4, 5)

Dacă ți s-a recomandat odihnă, nu te obosi. Pe de altă parte, dacă medicul ți-a dat liber la activități fizice ușoare, nu neglija corpul.

De multe ori, este nevoie să fii atentă în perioada de după operație. Este posibil să ai nevoie de ajutor pentru a pregăti masa și pentru a o servi, pentru a curăța rana și pentru a te spăla. Dacă apare durere intensă, febră sau sângerări în zona operată este recomandat să suni medicul. (6, 7)

După operație, este indicat să ieși la plimbare de două ori pe zi. La început, o plimbare scurtă de cinci minute în apropierea casei este suficientă însă cu timp și pe măsură ce corpul își revine poți merge 30 de minute pe zi. Întreabă medicul ce exerciții fizice sunt potrivite pentru tine și ce ar trebui să eviți. Unii medici recomandă recuperarea cu ajutorul unui fizioterapeut sau kinetoterapeut.

Pentru a înlesni vindecarea după operație optează pentru o dietă echilibrată și variată cu un conținut bogat de proteine și un consum minim de produse dulci. (8, 9, 10)

De asemenea, este indicat să consumi multă apă pentru a te menține hidratat. (11)

După majoritatea operațiilor este indicată renunțarea la fumat, inclusiv la țigările electronice. Doctorii spun că renunțarea la fumat contribuie la funcționarea optimă a plămânilor și grăbesc vindecarea rănii în cazul persoanelor care au renunțat la fumat cu o săptămână înainte de intervenție. În plus, fumatul crește riscul de cheaguri de sânge, reduce capacitatea de transport a oxigenului la țesuturi și crește stresul asupra inimii. (12, 13, 14)

Activități pentru perioada de recuperare

Perioada de recuperare poate înseamnă multă plictiseală dacă nu îți pregătești din timp o serie de activități pentru a face ca trecerea timpului să fie mai plăcută. Mai jos sunt câteva sugestii: (15)

  • Ascultă muzică la radio sau online
  • Uită-te la filmele sau serialele pe care planificai să le vezi... când vei avea timp. Împrumută din colecția de DVD-uri a prietenilor sau verifică oferta de pe site-urile de streaming. Poți încerca atât producții noi cât și clasici
  • Bucură-te alături de o carte bună – indiferent dacă preferi romanele de dragoste, polițiste sau thriller
  • Ascultă cărți audio – uneori este mai simplu de ascultat decât de citit
  • Joacă Monopoly, Scrabble sau alte jocuri cu vizitatorii. Te poți perfecționa cu variantele online ale acestor jocuri
  • Rezolvă puzzle, sudoku sau integrame
  • Ocupă-ți timpul cu jocuri video, dacă te pasionează acest lucru
  • Petrece timp sub razele soarelui, în afara orelor cu risc (10-16) – vei beneficia de aer proaspăt și de vitamina D, necesară pentru sănătate osoasă și musculară și pentru o stare de spirit pozitivă
  • Alătură-te unui grup – interacționarea online sau în persoană cu alții care trec prin aceeași experiență ca tine te poate ajuta să te recuperezi mai ușor
  • Dacă sănătatea îți permite, mergi ocazional la masaj – acest obicei ajută la relaxare, reduce stresul și poate atenua din durere. Întreabă doctorul ce tip de masaj te poate ajuta
  • Uită-te pe albumele foto și deapănă amintiri
  • Planifică-ți o viitoare vacanță – cercetătorii arată că persoanele care planifică un viitor concediu sunt mai optimiști asupra viitorului (16, 17, 18)
  • Descoperă-ți o pasiune – uită-te la documentare, citește cărți sau investighează online un anumit subiect care te pasionează. Egiptul antic? Originile circului? Delta Dunării? Descoperă ce te pasionează și vei avea activitatea în perioada de recuperare.


Recuperarea medicală după operație (postoperatorie) poate fi mai scurtă sau mai lungă și anevoioasă. Important este să urmezi recomandările medicului pentru îngrijirea rănii. Astfel, vei preveni apariția complicațiilor. Totuși dacă observi că apar simptome noi este bine să mergi urgent la medic.
Totodată, este important să îți stabilești dinainte o serie de activități pentru convalescență. Mai ales dacă trebuie să te odihnești câteva săptămâni sau luni, vor fi mai ușor de suportat activitățile care te încântă.


Data actualizare: 24-06-2021 | creare: 24-06-2021 | Vizite: 8956
Bibliografie
1. Postoperative Care, link: https://www.healthline.com/health/postoperative-care
2. Postoperative Care, link: https://www.msdmanuals.com/professional/special-subjects/care-of-the-surgical-patient/postoperative-care
3. Postoperative care 1: principles of monitoring postoperative patients, link: https://www.nursingtimes.net/clinical-archive/critical-care/postoperative-care-1-principles-of-monitoring-postoperative-patients-31-05-2013/
4. Postoperative pain management: study of patients' level of pain and satisfaction with health care providers' responsiveness to their reports of pain, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12603717/
5. Days at Home after Surgery: An Integrated and Efficient Outcome Measure for Clinical Trials and Quality Assurance, link: https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(19)30072-0/fulltext
6. Learning About What to Expect at Home After Surgery, link: https://healthy.kaiserpermanente.org/health-wellness/health-encyclopedia/he.learning-about-what-to-expect-at-home-after-surgery.ud3558
7. Developing patient education to enhance recovery after colorectal surgery through action research: a qualitative study, link: https://bmjopen.bmj.com/content/7/6/e013498
8. Nutrition and Muscle Recovery, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7909540/
9. Protein intakes are associated with reduced length of stay: a comparison between Enhanced Recovery After Surgery (ERAS) and conventional care after elective colorectal surgery, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28468890/
10. Misconceptions about protein requirements for wound healing: results of a prospective study, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17726210/
11. Postoperative fluid management, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4524816/
12. The effect of preoperative smoking cessation and smoking dose on postoperative complications following radical gastrectomy for gastric cancer: a retrospective study of 2469 patients, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6446305/
13. Smoking Cessation Reduces Postoperative Complications: A Systematic Review and Meta-analysis, link: https://www.amjmed.com/article/S0002-9343(10)00906-X/fulltext
14. Prevalence and Trends in Smoking Among Surgical Patients in Michigan, 2012-2019, link: https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2776945
15. 56 Things to Do While Recovering from Surgery, link: https://www.spine-health.com/blog/56-things-do-while-recovering-surgery
16. Here’s why planning a trip can help your mental health, link: https://www.nationalgeographic.com/travel/article/planning-a-trip-is-good-for-you-especially-during-pandemic
17. Waiting for Merlot: Anticipatory Consumption of Experiential and Material Purchases, link: https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0956797614546556
18. A study of the impact of the expectation of a holiday on an individual's sense of well-being, link: https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/135676670200800406
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un număr mai mare de pași zilnic reprezintă o bună metodă de a evita complicațiile postoperatorii
  • Operația nu se închide - ghidul pacientului operat
  • Un nou scor prezice cu acuratețe riscul de insuficiență hepatică postoperatorie
  •