Durerea postoperatorie (după operație)
Autor: Domșa Dariana
Durerea postoperatorie este o experiență comună cu care se confruntă mulÈ›i pacienÈ›i după ce au fost supuÈ™i unor proceduri chirurgicale, care poate îngreuna efectuarea unor activități de bază, cum ar fi mersul pe jos, somnul È™i mâncatul. Durerea postoperatorie reprezintă o senzaÈ›ie inconfortabilă care este adesea descrisă ca o arsură ascuÈ›ită, care poate persista ore, zile sau chiar săptămâni după operaÈ›ie. (1, 3)
Ce cauzează durerea după operație?
Durerea postoperatorie este cauzată în general de lezarea neintenÈ›ionată a nervilor periferici în timpul operaÈ›iei sau de disfuncÈ›ii ale sistemului nervos. Considerată un tip de durere neuropatică, durerea după operaÈ›ie poate fi descrisă ca fiind înÈ›epătoare, arzătoare sau de altă natură, constantă sau intermitentă. Pe lângă leziunile nervilor, cauzele durerii postoperatorii includ:
- inflamaÈ›ia (după o intervenÈ›ie chirurgicală, organismul declanÈ™ează un proces inflamator pentru a vindeca È›esuturile afectate, în urma căruia pot să apară dureri de intensitate redusă sau medie);
- traume (intervenÈ›iile chirurgicale pot implica tăierea, îndepărtarea sau manipularea È›esuturilor È™i a organelor, ceea ce poate provoca durere postoperatorie).
Fiecare persoană poate avea o sensibilitate diferită la durere È™i poate reacÈ›iona diferit la aceasta. De asemenea, factori psihologici, cum ar fi anxietatea È™i depresia, pot influenÈ›a modul în care pacientul percepe durerea postoperatorie. În plus, pacienÈ›ii care au suferit de durere cronică înainte de intervenÈ›ia chirurgicală sunt mai susceptibili să sufere de durere postoperatorie. (1, 2, 3)
Unde apare durerea?
Durerea postoperatorie poate fi localizată sau poate fi resimÈ›ită în mai multe zone ale corpului, în funcÈ›ie de tipul È™i amplasarea intervenÈ›iei chirurgicale. De exemplu, după o intervenÈ›ie chirurgicală abdominală, durerea poate fi resimÈ›ită în zona abdomenului, dar poate fi, de asemenea, resimÈ›ită în partea inferioară a spatelui sau în zona È™oldurilor. În cazul intervenÈ›iilor chirurgicale la nivelul extremităților, durerea poate fi resimÈ›ită în zona afectată, dar È™i într-o altă parte a corpului, cum ar fi zona lombară sau a umerilor. (2, 4)
Cât de severe sunt durerile post-operatorii?
Severitatea durerii postoperatorii poate varia în funcÈ›ie de mai mulÈ›i factori, cum ar fi tipul de intervenÈ›ie chirurgicală, vârsta pacientului, starea generală de sănătate È™i toleranÈ›a la durere. În timp ce unii pacienÈ›i pot prezenta dureri uÈ™oare care pot fi gestionate cu ajutorul medicamentelor analgezice eliberate fără prescripÈ›ie medicală, alÈ›ii pot necesita medicamente mai puternice pentru a-È™i gestiona durerea. (1, 2)
Cum este controlată durerea postoperatorie?
Controlul durerii postoperatorii este important pentru a reduce disconfortul și pentru a facilita recuperarea pacientului. Există mai multe opțiuni de tratament pentru durerea postoperatorie, care includ:
- medicamente analgezice (includ opioide, cum ar fi morfina și fentanilul, precum și analgezice non-opioide, cum ar fi acetaminofenul și antiinflamatoarele nesteroidiene);
- terapie fizică (include exerciÈ›ii È™i terapie ocupaÈ›ională care ajută la îmbunătățirea mobilității, precum È™i la reducerea durerii);
- terapie complementară (include terapii alternative, cum ar fi acupunctura, masajul È™i terapia cu căldură sau gheață, care pot ajuta la ameliorarea durerii È™i la îmbunătățirea stării generale de bine a pacientului). (1, 2, 3)
Cât de frecventă este durerea postoperatorie?
Durerea postoperatorie este o problemă comună după o intervenÈ›ie chirurgicală, fiind considerată una dintre cele mai frecvente tipuri de durere acută. Potrivit studiilor, până la 88% dintre pacienÈ›ii care au suferit o intervenÈ›ie chirurgicală experimentează durere postoperatorie. În cazul a peste o treime dintre pacienÈ›i, intensitatea auto-raportată a durerii este moderată până la severă.
Durata È™i intensitatea durerii postoperatorii pot varia în funcÈ›ie de numeroÈ™i factori. De exemplu, intervenÈ›iile chirurgicale mai mari, cum ar fi cele care implică deschiderea pieptului sau a abdomenului, pot fi asociate cu o durere mai intensă È™i de durată mai lungă decât intervenÈ›iile chirurgicale mai mici sau cele efectuate prin laparoscopie. (3, 4)
(2) Post Op Pain, https://www.asahq.org/madeforthismoment/pain-management/types-of-pain/post-op
(3) Postoperative Pain, https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/postoperative-pain
(4) Postoperative pain—from mechanisms to treatment, https://journals.lww.com/painrpts/Fulltext/2017/03000/Postoperative_pain_from_mechanisms_to_treatment.1.aspx
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Singerare in a zecea zi după operație clasică hernie inghinala
- Operatie nereusita. Ce pot face?
- Hernie inghinala pelvin
- Cezariana - probleme dupa 12 saptamani
- ÃŽngrijire postoperatorie
- Simptom postoperatorii
- Posibilitate dureri postoperatorii dupa 20 ani.