Recomandările cu privire la cantitatea de alcool ce poate fi consumată fără a crește riscurile de boli cardiovasculare ar putea fi eronate
©
Autor: Teodorescu Mihai
Un nivel de alcool considerat sigur în anumite țări de pe glob a fost asociat cu un risc crescut de insuficiență cardiacă, potrivit cercetărilor prezentate în cadrul unui congres științific al Societății Europene de Cardiologie. Studiul oferă dovezi suplimentare care susțin necesitatea schimbării modului de abordare a consumului de alcool. Cercetătorii solicită abordări mai prudente, pentru a reduce riscul de afecțiuni cardiovasculare.
Studiul a inclus peste 740 de adulți cu vârsta de peste 40 de ani, care fie aveau risc de a dezvolta insuficiență cardiacă din cauza factorilor de risc, fie sufereau de insuficiență cardiacă, dar erau asimptomatici. Din cadrul studiului au fost excluși foștii consumatori de alcool și pacienții cu insuficiență cardiacă care prezentau simptome.
Studiul a folosit clasificarea pentru o băutură standard (unitate de alcool) folosită în Irlanda, acolo unde o băutură standard înseamnă 10 grame de alcool. Participanții la studiu au fost clasificați în funcție de consumul lor săptămânal de alcool în patru categorii. Din prima categorie au făcut parte persoanele care nu au consumat alcool, din a doua categorie persoane cu consum scăzut (mai puțin de șapte unități pe săptămână), în a treia au fost incluși cei cu un consum moderat (7-14 unități pe săptămână), în timp ce în ultima categorie au fost consumatorii unor cantități mari de alcool, de peste 14 unități pe săptămână.
Cercetătorii au analizat asocierea dintre consumul de alcool și sănătatea cardiovasculară pe o perioadă medie de aproximativ 5 ani și jumătate. Rezultatele au fost raportate separat pentru grupurile de pacienți studiate. În grupul cu factori de risc, înrăutățirea sănătății cardiovasculare a fost definită ca progresia către insuficiență cardiacă, în timp ce, în grupul cu insuficiență cardiacă asimptomatică, înrăutățirea sănătății cardiovasculare a fost definită ca deteriorarea funcțiilor inimii sau progresia către insuficiență cardiacă simptomatică.
În grupul celor cu insuficiență cardiacă, aportul moderat sau ridicat de alcool a crescut riscul de boli cardiovasculare cu de până la 4,5 ori mai mult, comparativ cu cei care nu au consumat deloc alcool. Studiul sugerează că un consum mai mare de 70 g de alcool pe săptămână crește semnificativ riscul de agravare a insuficienței cardiace sau de progresie către insuficiență cardiacă simptomatică al persoanelor cu factori de risc.
sursa: Science Daily
Studiul a inclus peste 740 de adulți cu vârsta de peste 40 de ani, care fie aveau risc de a dezvolta insuficiență cardiacă din cauza factorilor de risc, fie sufereau de insuficiență cardiacă, dar erau asimptomatici. Din cadrul studiului au fost excluși foștii consumatori de alcool și pacienții cu insuficiență cardiacă care prezentau simptome.
Studiul a folosit clasificarea pentru o băutură standard (unitate de alcool) folosită în Irlanda, acolo unde o băutură standard înseamnă 10 grame de alcool. Participanții la studiu au fost clasificați în funcție de consumul lor săptămânal de alcool în patru categorii. Din prima categorie au făcut parte persoanele care nu au consumat alcool, din a doua categorie persoane cu consum scăzut (mai puțin de șapte unități pe săptămână), în a treia au fost incluși cei cu un consum moderat (7-14 unități pe săptămână), în timp ce în ultima categorie au fost consumatorii unor cantități mari de alcool, de peste 14 unități pe săptămână.
Cercetătorii au analizat asocierea dintre consumul de alcool și sănătatea cardiovasculară pe o perioadă medie de aproximativ 5 ani și jumătate. Rezultatele au fost raportate separat pentru grupurile de pacienți studiate. În grupul cu factori de risc, înrăutățirea sănătății cardiovasculare a fost definită ca progresia către insuficiență cardiacă, în timp ce, în grupul cu insuficiență cardiacă asimptomatică, înrăutățirea sănătății cardiovasculare a fost definită ca deteriorarea funcțiilor inimii sau progresia către insuficiență cardiacă simptomatică.
În grupul celor cu insuficiență cardiacă, aportul moderat sau ridicat de alcool a crescut riscul de boli cardiovasculare cu de până la 4,5 ori mai mult, comparativ cu cei care nu au consumat deloc alcool. Studiul sugerează că un consum mai mare de 70 g de alcool pe săptămână crește semnificativ riscul de agravare a insuficienței cardiace sau de progresie către insuficiență cardiacă simptomatică al persoanelor cu factori de risc.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 31-05-2022 | creare: 31-05-2022 | Vizite: 358
Bibliografie
Alcohol may be more risky to the heart than previously thought, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/05/220523135032.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Factorii de risc tradiționali afectează riscul de boli cardiovasculare, chiar și la pacienții fără depuneri de calciu pe arterele coronariene
- Efectul consumului de bere asupra țesutului miocardic după leziuni oxidative
- Cum consumul de ouă poate stimula sănătatea inimii
- Medicii au găsit o substanță naturală promițătoare în înlocuirea medicamentelor pentru hipertensiunea pulmonară
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Solutii limitare consum alcool
- Intrebare referitoare la experienta de blackout
- Dupa externare inca mai are halucinatii si delireaza
- Exces alcool
- Consum de bere
- Alcool...singe
- Soțul meu este alcoolic sau nu ?
- Probleme digestive, bea bere si vin ocazional, mult