Consecințele pe termen lung ale fibrilației atriale (studiu)

©

Autor:

Consecințele pe termen lung ale fibrilației atriale (studiu)
Un studiu din Danemarca publicat recent în BMJ arată o creștere a riscului de a dezvolta fibrilație atrială pe parcursul vieții, de la unul din patru la unul din trei persoane în ultimele două decenii. În plus, cercetarea indică faptul că 40% dintre persoanele cu fibrilație atrială vor dezvolta insuficiență cardiacă, iar 20% vor suferi un accident vascular cerebral pe parcursul vieții, fără îmbunătățiri notabile în reducerea acestor riscuri în perioada studiată de 20 de ani.
Studiul a analizat date naționale pentru 3,5 milioane de adulți danezi, fără antecedente de fibrilație atrială la vârsta de 45 de ani sau mai mult, pe o perioadă de 23 de ani (2000-2022). Din acest grup, 362.721 de persoane diagnosticate cu fibrilație atrială, dar fără complicații la momentul diagnosticului, au fost monitorizate pentru dezvoltarea insuficienței cardiace, accidentului vascular cerebral sau a infarctului miocardic.

Rezultatele indică o creștere a riscului pe viață de fibrilație atrială de la 24% în 2000-2010 la 31% în 2011-2022, cu o incidență mai mare la bărbați și la indivizii cu istoric de insuficiență cardiacă, atac de cord, accident vascular cerebral, diabet și boală renală cronică.

În rândul pacienților cu fibrilație atrială, cea mai comună complicație a fost insuficiența cardiacă, cu un risc pe viață de 41%, dublu față de riscul de accident vascular cerebral (21%) și de patru ori mai mare decât riscul de infarct miocardic (12%).

Deși studiul este observațional și nu poate trage concluzii ferme despre cauzalitate, autorii subliniază nevoia critică de tratamente pentru reducerea riscului de accident vascular cerebral și de strategii de prevenire a insuficienței cardiace în rândul pacienților cu fibrilație atrială. De asemenea, cercetările și ghidurile din această perioadă s-au concentrat predominant pe prevenirea accidentului vascular cerebral, dar nu există dovezi că aceste intervenții pot preveni insuficiența cardiacă incidentă.

sursa: News Medical

Data actualizare: 18-04-2024 | creare: 18-04-2024 | Vizite: 296
Bibliografie
Study reveals long-term consequences of atrial fibrillation, link: https://www.news-medical.net/news/20240417/Study-reveals-long-term-consequences-of-atrial-fibrillation.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Efecte protective ale anticoagulantelor împotriva demenței, la pacienții cu fibrilație atrială
  • Riscul administrării de digoxin depășește beneficiile la pacienții cu fibrilație atrială?
  • Aplicație pentru monitorizarea sănătății și depistarea fibrilației atriale
  •