Un nou studiu explică de ce consumul moderat de alcool reduce riscul cardiovascular

©

Autor:

Un nou studiu explică de ce consumul moderat de alcool reduce riscul cardiovascular
Un nou studiu condus de Massachusetts General Hospital explică fenomenul prin care consumul de alcool ușor până la moderat este asociat cu un risc mai scăzut de boli de inimă. Cercetătorii au descoperit că alcoolul, în cantități moderate, reduce semnalizarea stresului în creier, ceea ce explică beneficiile cardiovasculare observate la băutorii ușori până la moderati. Studiul, publicat în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie, a implicat peste 50.000 de participanți de la Biobankul Mass General Brigham.
Studiile anterioare au sugerat că consumul de alcool ușor până la moderat este legat de un risc mai scăzut de boli cardiovasculare, dar nu era clar dacă alcoolul însuși aducea beneficii sau dacă sunt implicați alți factori. Pentru a investiga acest lucru, cercetătorii au făcut ajustări pentru diverși factori de confuzie, cum ar fi genetica, stilul de viață și statutul socioeconomic. Ei au descoperit că consumul de alcool ușor până la moderat a redus semnificativ riscul de evenimente cardiovasculare, chiar și după luarea în considerare a acestor factori.

Într-un subgrup de 754 de indivizi cercetătorii au examinat prin imagistica cerebrală efectul consumului de alcool ușor până la moderat asupra activității neuronale legate de stres. Imaginile au arătat o scădere a semnalizării stresului în amigdală, o regiune a creierului asociată cu răspunsurile la stres, în rândul băutorilor ușor până la moderat, în comparație cu cei care nu consumau alcool sau cu cei care consumau mai puțin alcool. În plus, persoanele care au consumat alcool ușor până la moderat au avut mai puține atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale, ceea ce indică faptul că modificările creierului asociate cu consumul de alcool au explicat o parte semnificativă a efectelor de protecție cardiacă.

Se știe de multă vreme că alcoolul reduce reactivitatea amigdalei la amenințări în timpul consumului, dar acest studiu dezvăluie că consumul de alcool ușor până la moderat are efecte de durată asupra atenuării activității amigdalei. Acest lucru poate duce la reducerea tensiunii arteriale, a frecvenței cardiace și a eliberării de celule inflamatorii. Stresul cronic, pe de altă parte, poate duce la hipertensiune arterială, inflamație și un risc crescut de obezitate, diabet și boli cardiovasculare.

Studiul a explorat, de asemenea, dacă consumul ușor până la moderat de alcool ar fi mai eficient în reducerea atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale la persoanele cu antecedente de anxietate semnificativă, care tind să aibă un răspuns la stres mai mare. Cercetătorii au descoperit că alcoolul a avut aproape dublu efectul de protecție cardiacă la persoanele cu anxietate, în comparație cu alții.

Totuși, studiul a mai arătat că orice cantitate de alcool crește riscul de cancer. În plus, consumul a mai mult de 14 băuturi pe săptămână a fost asociat cu un risc crescut de atacuri de cord și scăderea activității generale a creierului, ceea ce poate afecta sănătatea cognitivă.

Autorii au concluzionat că cercetările viitoare ar trebui să se concentreze pe identificarea intervențiilor care reduc activitatea stresului din creier fără efectele nocive ale alcoolului. Echipa de cercetare investighează în prezent efectele exercițiilor fizice, intervențiilor de reducere a stresului (cum ar fi meditația) și terapiilor farmacologice asupra rețelelor neuronale legate de stres și a potențialelor beneficii cardiovasculare.

sursa: News Medical

Data actualizare: 13-06-2023 | creare: 13-06-2023 | Vizite: 292
Bibliografie
Study explains why light-to-moderate alcohol consumption may be linked to lower cardiovascular risk, link: https://www.news-medical.net/news/20230612/Study-explains-why-light-to-moderate-alcohol-consumption-may-be-linked-to-lower-cardiovascular-risk.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul moderat de alcool afectează creierul și poate duce la declin cognitiv
  • Consumul de alcool pentru o perioadă lungă de timp crește riscul de hipertensiune arterială
  • Alcoolul în cantități mici și moderate scade riscul de apariție a bolilor cardiovasculare prin reducerea stresului
  •