Răspunsul imunitar după infectarea cu SARS-CoV-2: nu toți pacienții vor prezenta anticorpi care pot neutraliza virusul

©

Autor:

Răspunsul imunitar după infectarea cu SARS-CoV-2: nu toți pacienții vor prezenta anticorpi care pot neutraliza virusul

În absența tratamentelor eficiente împotriva COVID-19, multe țări au aprobat utilizarea terapeutică a plasmei sanguine de la pacienții care se recuperează, deoarece conține anticorpi împotriva coronavirusului. Dar nu orice tip de anticorp poate neutraliza virusul și îl poate face neinfecțios.
Noi cercetări, publicate în mSphere, jurnalul Societății Americane de Microbiologie, explorează variațiile capacităților de neutralizare a virusului ale anticorpilor formați. Rezultatele sugerează că o parte din pacienți au un răspuns imunitar care nu duce la un efect neutralizant.

Cercetătorii au analizat anticorpii COVID-19 din sângele a 49 de persoane cu cazuri asimptomatice sau ușoare, apoi au testat acei anticorpi pe linii celulare umane infectate cu virusul. La fel ca în studiile anterioare, cercetătorii au descoperit că în marea majoritate a cazurilor, persoanele infectate au prezentat un răspuns robust anticorp specific SARS-CoV-2 care neutralizează virusul. Mai mult, neutralizarea s-a corelat puternic cu abundența anticorpilor împotriva domeniului de legare a receptorilor de proteina S a coronavirusului.

Cu toate acestea, doar șase pacienți au produs anticorpi în cantități suficiente pentru a neutraliza virusul la diluții serice ridicate. Patru pacienți din studiu care au prezentat simptome și au fost testați pozitiv pentru infecție nu au dezvoltat deloc anticorpi specifici SARS-CoV-2. Alți patru pacienți au dezvoltat niveluri destul de ridicate de anticorpi, dar au neutralizat prost virusul în experimentele pe linii de celule umane. „Ceea ce avem nevoie pentru terapia cu plasmă nu este doar un nivel ridicat de anticorpi, ci și o capacitate ridicată de neutralizare”, a declarat virusologul Michael Schindler, de la Spitalul Universitar din Tubinga. Rezultatele sugerează că o parte din pacienți au un răspuns imunitar care nu duce la un efect neutralizant.

 

În experimentele ulterioare, cercetătorii au folosit un test pentru a cuantifica nivelurile de anticorpi din alte coronavirusuri din serul pacienților. Au corelat aceste rezultate cu capacitatea serurilor de a neutraliza COVID-19. Au descoperit, în mod surprinzător, o asociere cu anticorpii produși împotriva coronavirusului 229E, care poate provoca răceala comună. Anticorpii produși în timpul unei infecții comune probabil nu sunt suficienți pentru a proteja o persoană împotriva COVID-19, dar pot ajuta organismul să neutralizeze virusul.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 01-03-2021 | creare: 01-03-2021 | Vizite: 561
Bibliografie
How to neutralize the SARS-CoV-2 virus, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/02/210224143509.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!