O meta-analiză arată relația neliniară doză-răspuns dintre activitatea fizică și boala COVID-19

©

Autor:

O meta-analiză arată relația neliniară doză-răspuns dintre activitatea fizică și boala COVID-19

Efectul activității fizice asupra bolii COVID-19 este intens studiat, fiind analizate diverse variabile individuale, precum vârsta, sexul sau afecțiunile preexistente, care ar putea influența beneficiile sportului asupra sistemului respirator. Pentru a rezuma toate datele existente în literatură, care pot diferi semnificativ de la un caz la altul, un grup de cercetători a publicat recent în British Journal of Sports Medicine o meta-analiză asupra datelor despre asocierea dintre activitatea fizică obișnuită și rezultatele bolii COVID-19 la adulți.

Pentru a face parte din în meta-analiză, au existat anumite criterii de includere pentru lucrările publicate anterior: spre exemplu, au fost incluse doar studiile cu participanți adulți, de peste 18 ani, indiferent dacă prezentau diagnostic COVID-19 la momentul analizei. De asemenea, s-au selectat doar studiile care au analizat activitatea fizică realizată de participanți prin chestionare, monitoare de ritm cardiac sau accelerometre. Cele 16 studii incluse în lucrarea de față au fost experimente de tip cohortă, cu modele transversale, caz-control, prospective sau retrospective.

Astfel, cercetătorii au putut cuantifica în mod corect asocierea dintre activitatea fizică și riscul de a contracta infecția cu SARS-CoV-2 la adulți. De asemenea, a fost posibilă evaluarea riscului de spitalizare asociată cu COVID-19, a riscului de boli severe și de deces. Alt elemente ce definește evoluția bolii COVID-19 a fost internarea într-o unitate de terapie intensivă (ICU). Datele obținute au fost analizate statistic prin indicatori specific, printre care și rate de risc (RR), odds ratio (OR) și intervale de încredere (IC).

Conform meta-analizei, s-a observat faptul că persoanele cu activitate fizică regulată au prezentat un risc mai scăzut de infecție cu SARS-CoV-2, având RR de 0,89, alături de rate reduse de spitalizare, afecțiuni respiratorii severe sau deces. Prin comparație, participanții sedentari, cu un nivel scăzut de activitate fizică, au prezentat risc semnificativ mai mare pentru toate variabilele de evoluție a bolii COVID-19.

Cu toate acestea, asocierea doză-răspuns dintre activitatea fizică, COVID-19 sever și rata de mortalitate a fost neliniară. Astfel, rezultatele studiului au arătat cum un minut de 500 de MET pe săptămână de activitate fizică, echivalent cu 150 de minute de intensitate moderată sau 75 de minute de intensitate crescută, a prezentat cele mai multe beneficii pentru riscul de infectare și pentru evoluția infecției cu SARS-CoV-2.

sursa: News Medical
foto: BAZA Production/Shutterstock


Data actualizare: 07-07-2024 | creare: 29-08-2022 | Vizite: 402
Bibliografie
Meta-analysis shows non-linear dose-response relationship between physical activity and COVID-19, link: https://www.news-medical.net/news/20220825/Meta-analysis-shows-non-linear-dose-response-relationship-between-physical-activity-and-COVID-19.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China crește uluitor după modificarea metodei de numărare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum