Radioterapia precisă - afectare mai redusă a celulelor sănătoase
Autor: Teodorescu Mihai
Minimalizarea deteriorării celulelor sănătoase, în timpul ședințelor de radioterapie, este unul dintre subiectele care au făcut obiectul unei vaste cercetări derulate de către oameni de știință de la Universitatea din Strathclyde, în colaborare cu clinicieni, fizicieni și biologi de la universități de prestigiu din Marea Britanie. Studiul, publicat în anul curent în revista Nature Research Scientific Reports, propune modificarea modului de distrugere a celulelor canceroase, scopul fiind acela de prevenire a deteriorării celulelor sănătoase.
În prezent, razele X produse de fascicule de electroni din acceleratoare liniare sunt cele mai utilizate forme de radiații în radioterapie. Razele X atacă celulele canceroase, care se prezintă sub forma unor țesuturi multiplicate excesiv. Unul dintre dezavantajele utilizări fasciculelor de electroni este reprezentat de faptul că acestea sunt absorbite în organism, rezultând o diminuare a efectelor. Tocmai de aceea, doză necesară pentru distrugerea țesutului canceros este una mare. În plus, pentru iradierea tumorii poate fi necesară rotirea fascicului de raze X în direcții diferite, în timp ce pacientul rămâne în poziția inițială. Radioterapia în care sunt folosite particule mai grele, precum ioni sau protoni, prezintă mult mai puține dezavantaje, dozele de radiație fiind limitate la o regiune mai mică. Principalul dezavantaj al radioterapiei protonice îl reprezintă prețul foarte ridicat de achiziție al instalațiilor de radioterapie.
Obiectivul specialiștilor, în cadrul studiului menționat, a fost acela de a dovedi că efectul obținut cu fasciculele externe de electroni este similar cu cel obținut cu fascicule de protoni, atunci când tumorile sunt țintite cu precizie. Acest lucru se poate realiza printr-o creștere a energiei electronilor, ceea ce va duce la o compensarea a masei electronice mai mici, comparativ cu cea a protonilor. În locul focalizării pe o porțiune mare din țesut, specialiștii au propus focalizarea fasciculului de particule într-un punct mic. Astfel, radiația obținută este mult mai puternică și poate iradia direct tumora, fără a exista o creștere a dozei de radiații și fără ca țesutul sănătos din jur să mai fie supus radiațiilor. Cercetătorii au reușit să controleze cu ușurință fasciculul de raze X, vizând cu precizie tumorile canceroase, oferind un control ridicat în distrugerea acestor tumori și în protejarea celulelor sănătoase.
Sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Stresul cronic și cancerul: expunerea la stres pe termen lung crește riscul de mortalitate din cauza cancerului
- Efectele adverse ale terapiei adjuvante în cancer pot fi reduse cu ajutorul exercițiilor fizice
- Grăsimea intraabdominală și speranța de viață la femeile cu cancer renal
- Efect carcinogen la doze de radiații mai mici decât se anticipa
- Temodal - dupa tratament radioterapie
- Analize dupa operatia de neoplasm gastric
- Efecte secundare dupa radioterapie
- Chimioterapie sau radioterapie dupa hepatita C
- Puroi la gat dupa radioterapie
- Fizioterapie dupa tratament iod radioactiv pt cancer tiroida
- Cistita radica
- A primit cineva a doua doza de iod radioactiv dupa operatia de tiroida?