Aportul crescut de lactate este asociat riscului de cancer de prostată

Cercetătorii nu au identificat o legătură între cancer și calciul din produse, sugerând faptul că alte substanțe din alimentele pe bază de lactat aduc un risc semnificativ pentru sănătatea consumatorilor.
Participanții la studiu care au consumat circa 430 de g de lactate pe zi (o cană și trei sferturi), au avut un risc cu 25% mai mare de cancer de prostată față de bărbații care accesau doar 20,2 g, echivalentul unei căni pline pe jumătate.
Nu au raportat diferențe între consumul de lapte integral cu conținut crescut în grăsimi sau cel fără grăsimi, nici asocieri semnificative pentru brânză sau iaurt, care conțin totodată lactoză.
Studiul a evaluat mai mult de 28.000 de bărbați care au fost expuși unui consum de produse bogate în lactate și calciu, fiind clinic sănătoși. Au fost calculate datele acestora în funcție de antecedentele familiale, gradul de activitate fizică practicat, consumul de alcool, sănătatea urogenitală și reproductivă, dar și IMC (indice de masă corporală).
Datele acumulate au fost înregistrate timp de 8 ani, raportând creșterea numărului de cazuri noi de cancer de prostată la un număr mare de participanți care au consumat produse lactate frecvent.
Mecanismul de acțiune nu este deplin înțeles, însă par a exista asocieri între conținutul de hormoni sexuali din laptele de proveniență animală și patologia malignă a prostatei. Cum aproximativ 75% dintre vaci produc lapte atunci când sunt însărcinate, iar cancerul este sensibil la hormoni, proteinele animale au influențat major dezvoltarea celulelor maligne, conform cercetătorilor.
Pentru persoanele cu risc crescut de a dezvolta cancer de prostată, este recomandată înlocuirea laptelui de vacă cu variante alternative precum laptele de soia, ovăz, ori alte cereale.
sursa: News Medical
Data actualizare: 15-06-2022 | creare: 15-06-2022 | Vizite: 853
Bibliografie
Higher intake of dairy foods associated with increased prostate cancer risk, link: https://www.news-medical.net/news/20220609/Higher-intake-of-dairy-foods-associated-with-increased-prostate-cancer-risk.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Epigenetica și rolul său în detectarea precoce și în tratamentul cancerului
- Chimioterapia este legată de riscuri cardiovasculare crescute la supraviețuitorii mai în vârstă de cancer
- A fost descoperită o nouă proteină anticancerigenă
- „Dependența” de fier a tumorilor canceroase, exploatată de cercetători: un potențial tratament ar putea fi testat clinic
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Cancer de prostata
- Cancer prostata
- Cancer prostata-durere testicule
- Cancer la oase
- Laptele si branza
- Lactatele sunt bune?
- Cancer de prostata
- Cancer de prostata
- Rezultate