Aportul crescut de lactate este asociat riscului de cancer de prostată

Aportul crescut de lactate este asociat riscului de cancer de prostată

©

Autor:

Aportul crescut de lactate este asociat riscului de cancer de prostată
Conform unui studiu publicat în Jurnalul American de NutriÈ›ie Clinică, bărbaÈ›ii care consumă multe lactate au un risc ridicat de cancer de prostată, prin comparaÈ›ie cu bărbaÈ›ii care au un aport mai scăzut.
Cercetătorii nu au identificat o legătură între cancer È™i calciul din produse, sugerând faptul că alte substanÈ›e din alimentele pe bază de lactat aduc un risc semnificativ pentru sănătatea consumatorilor.

Participanții la studiu care au consumat circa 430 de g de lactate pe zi (o cană și trei sferturi), au avut un risc cu 25% mai mare de cancer de prostată față de bărbații care accesau doar 20,2 g, echivalentul unei căni pline pe jumătate.

Nu au raportat diferenÈ›e între consumul de lapte integral cu conÈ›inut crescut în grăsimi sau cel fără grăsimi, nici asocieri semnificative pentru brânză sau iaurt, care conÈ›in totodată lactoză.

Studiul a evaluat mai mult de 28.000 de bărbaÈ›i care au fost expuÈ™i unui consum de produse bogate în lactate È™i calciu, fiind clinic sănătoÈ™i. Au fost calculate datele acestora în funcÈ›ie de antecedentele familiale, gradul de activitate fizică practicat, consumul de alcool, sănătatea urogenitală È™i reproductivă, dar È™i IMC (indice de masă corporală).

Datele acumulate au fost înregistrate timp de 8 ani, raportând creÈ™terea numărului de cazuri noi de cancer de prostată la un număr mare de participanÈ›i care au consumat produse lactate frecvent.

Mecanismul de acÈ›iune nu este deplin înÈ›eles, însă par a exista asocieri între conÈ›inutul de hormoni sexuali din laptele de proveniență animală È™i patologia malignă a prostatei. Cum aproximativ 75% dintre vaci produc lapte atunci când sunt însărcinate, iar cancerul este sensibil la hormoni, proteinele animale au influenÈ›at major dezvoltarea celulelor maligne, conform cercetătorilor.

Pentru persoanele cu risc crescut de a dezvolta cancer de prostată, este recomandată înlocuirea laptelui de vacă cu variante alternative precum laptele de soia, ovăz, ori alte cereale.

sursa: News Medical

Data actualizare: 15-06-2022 | creare: 15-06-2022 | Vizite: 617
Bibliografie
Higher intake of dairy foods associated with increased prostate cancer risk, link: https://www.news-medical.net/news/20220609/Higher-intake-of-dairy-foods-associated-with-increased-prostate-cancer-risk.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • S-a descoperit o legătură între alopecia androgenică È™i cancerul de prostată
  • Lactatele cresc eficienÈ›a probioticelor adăugate
  • IMC-ul È™i circumferinÈ›a abdominală mari, asociate cu un risc de cancer de prostată agresiv
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum