Microdispozitivul care analizează proba de sânge și detectează rapid cancerul

©

Autor:

Microdispozitivul care analizează proba de sânge și detectează rapid cancerul
Un nou cip microfluidic numit Labyrinth (numele provine de la design-ul asemănător unui labirint) promite îmbunătățiri semnificative în detectarea celulelor canceroase rare și agresive din sânge, ajutând medicii să anticipeze dezvoltarea tumorilor și să stabilească tratamente personalizate pentru pacienți. Acest dispozitiv izolează celulele tumorale circulante de celulele sangvine pe baza unui design combinat de bucle lungi și colțuri ascuțite.

Cipul controlează fluxul sangvin prin micro-labirint, este capabil să separe celule mai mari, inclusiv celulele canceroase și celulele stem canceroase, cunoscute ca fiind maligne și rezistente la tratament.

Ocazional, aceste celule canceroase se desprind din tumorile canceroase din organism, circulă libere în circuitul sangvin și pot oferi indicii privind tumora primară. Celulele pot, de asemenea, să se transforme în celule stem canceroase, celule care ajută la dezvoltarea noii tumori și o hrănesc, un alt motiv pentru care sunt studiate. Design-ul labirintului face ca celulele mai mari (canceroase) să fie împinse înainte prin tuburile specifice, în timp ce restul celulelor mai mici să se deplaseze pe marginea pereților labirintului.

După ce aceste celule sunt filtrate, pot fi prelucrate și analizate, principalul scop fiind acela de a monitoriza eficiența unor tratamente.

Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul Cell.

Sursa: Science Alert
Sursa foto: University of Michigan News

Data actualizare: 04-10-2017 | creare: 04-10-2017 | Vizite: 1021
Bibliografie
This awesome blood labyrinth in the newest method for catching cancer cells, link: https://www.sciencealert.com/running-blood-through-this-micro-maze-could-help-spot-cancer-cells
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dispozitiv ce captează celulele canceroase din sânge - o alternativă pentru biopsie
  • O nouă cercetare abordează problema comunicării dintre celulele canceroase și celulele imune
  • Dacă cancerul ar fi ceva ușor, toate celulele ar deveni maligne
  •