Bacteriile ar putea ajuta în răspunsul imun împotriva cancerului

©

Autor:

Bacteriile ar putea ajuta în răspunsul imun împotriva cancerului

Imunoterapia împotriva cancerului ar putea obține un sprijin venit dintr-o direcție neașteptată: bateriile din celulele tumorale.
În cadrul unui nou studiu publicat în revista Nature, cercetătorii de la Weizmann Institute of Science și colaboratorii lor au descoperit că sistemul imunitar identifică aceste bacterii, care pot fi valorificate pentru a provoca o reacție imună împotriva tumorii. Studiul poate ajuta, de asemenea, la clarificarea legăturii dintre imunoterapie și microbiomul intestinal, explicând rezultatele cercetărilor anterioare, conform cărora acesta afectează succesul imunoterapiei.

Tratamentele de imunoterapie din ultimul deceniu au îmbunătățit semnificativ ratele de recuperare în cazul anumitor tipuri de cancer, în special melanomul malign.

Profesorul Yardena Samuels studiază indicatori moleculari-fragmente proteice sau peptide, de pe suprafața celulei, care marchează celulele canceroase ca fiind straine și, prin urmare, pot servi drept potențiale ținte pentru imunoterapie. În studiul de față, ea împreună cu colegii săi și-au extins căutarea de noi indicatori pentru cancer la acele bacterii cunoscute pentru colonizarea tumorilor.

Au fost analiate probe de țesut din 17 tumori de melanom metastatic provenite de la nouă pacienți. Au obținut astfel profilurile bacteriene ale acestor tumori și ulterior au identificar peptidele tumorale care pot fi recunoscute de sistemul imunitar.

În urma analizei au fost observate 300 de peptide de la 41 de bacterii diferite de pe suprfața melanomului. Noua constatare crucială a fost că peptidele au fost expuse pe suprafețele celulelor canceroase de către complexele proteice HLA-complexe care sunt prezente pe membranele tuturor celulelor din corpul uman și au rol în reglarea răspunsului imun.

Nu este clar de ce celulele canceroase ar trebui să efectueze un astfel de act aparent sinucigaș: expunerea peptidelor bacteriene sistemului imunitar, care poate răspunde prin distrugerea acestor celule. Însă, indiferent de motiv, faptul că celulele maligne prezintă aceste peptide într-o astfel de manieră relevă un tip de interacțiune complet nou între sistemul imunitar și tumoare.

Această descoperire oferă o potențială explicație pentru modul în care microbiomul intestinal afectează imunoterapia. Unele dintre bacteriile identificate de echipa de cercetători erau microorganisme intestinale cunoscute. Expunerea peptidelor bacteriene pe suprafața celulelor tumorale joacă un potențial rol în răspunsul imun, iar studiile viitoare ar putea ce peptide bacteriene ajută la îmbunătățirea acestui rol, permițând medicilor să prezică succesul imunoterapiei și, în consecință, să adapteze tratamentul fiecărui tip de pacient.

 

sursa: Science Daily
foto: Weizmann Institute of Science


Data actualizare: 25-03-2021 | creare: 25-03-2021 | Vizite: 383
Bibliografie
Bacteria may aid anti-cancer immune response, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/03/210322085517.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!