Legătura dintre consumul de carne roșie și cancerul de colon la femei
©
Autor: Cristina Mustață
Prognosticul până în anul 2030 este unul sumbru, fiind estimate peste 2,2 milioane de cazuri noi de cancer colorectal la nivel mondial.
Deși studiile anterioare au identificat o asociere puternică între consumul de carne roșie și produse procesate din carne și cancerul colorectal, sunt insuficiente informații la ora actuală în ceea ce privește tiparele alimentare specifice și incidența cancerului la nivelul intestinului.
În acest scop, cercetătorii din cadrul Universității din Leeds au analizat influența asupra riscului de cancer de colon sau rect a patru tipare alimentare în funcție de tipul de carne consumat: carne roșie, carne de pasăre, pește sau o dietă vegetariană.
La studiu au participat 32.147 femei din Regatul Unit, monitorizate în medie 17 ani, perioadă în care au fost documentate:
În urma analizei datelor colectate s-a remarcat o reducere a riscului de cancer de colon distal în cazul dietelor care excludeau carnea roșie, deși evidența statistică a fost una mică.
Autorii atrag atenția că nu a putut fi stabilită o relație tip cauză-efect în ceea ce privește eliminarea cărnii roșii din dietă pentru a obține reducerea riscului de cancer de colon la femei.
În schimb, recomandarea privind excluderea produselor din carne procesată și evitarea excesului de carne roșie din alimentație beneficiază de dovezi științifice solide pentru reducerea riscului de cancer colorectal. La fel și creșterea aportului de fibre din fructe, legume și cereale integrale în paralel cu practicarea regulată a activităților fizice la intensitate moderată.
Citeșe pe larg în articol despre factorii care cresc sau scad riscul de cancer.
Foarte important este screening-ul cancerului colorectal pentru identificarea precoce a bolii, când tratamentul anticancer are cea mai mare rată de succes. În stadiile incipiente pacientul nu acuză simptome semnificative și prin urmare prezentarea la medic de timpuriu este amânată, existând riscul de răspândire a cancerului în întreg organismul.
Ce trebuie să știi despre screening-ul canerului colorectal
Deși studiile anterioare au identificat o asociere puternică între consumul de carne roșie și produse procesate din carne și cancerul colorectal, sunt insuficiente informații la ora actuală în ceea ce privește tiparele alimentare specifice și incidența cancerului la nivelul intestinului.
În acest scop, cercetătorii din cadrul Universității din Leeds au analizat influența asupra riscului de cancer de colon sau rect a patru tipare alimentare în funcție de tipul de carne consumat: carne roșie, carne de pasăre, pește sau o dietă vegetariană.
La studiu au participat 32.147 femei din Regatul Unit, monitorizate în medie 17 ani, perioadă în care au fost documentate:
- 462 cazuri de cancer colorectal,
- 152 cazuri de cancer rectal și
- 335 cancere de colon, dintre care 119 au fost localizate în porțiunea distală.
În urma analizei datelor colectate s-a remarcat o reducere a riscului de cancer de colon distal în cazul dietelor care excludeau carnea roșie, deși evidența statistică a fost una mică.
Autorii atrag atenția că nu a putut fi stabilită o relație tip cauză-efect în ceea ce privește eliminarea cărnii roșii din dietă pentru a obține reducerea riscului de cancer de colon la femei.
În schimb, recomandarea privind excluderea produselor din carne procesată și evitarea excesului de carne roșie din alimentație beneficiază de dovezi științifice solide pentru reducerea riscului de cancer colorectal. La fel și creșterea aportului de fibre din fructe, legume și cereale integrale în paralel cu practicarea regulată a activităților fizice la intensitate moderată.
Citeșe pe larg în articol despre factorii care cresc sau scad riscul de cancer.
Foarte important este screening-ul cancerului colorectal pentru identificarea precoce a bolii, când tratamentul anticancer are cea mai mare rată de succes. În stadiile incipiente pacientul nu acuză simptome semnificative și prin urmare prezentarea la medic de timpuriu este amânată, existând riscul de răspândire a cancerului în întreg organismul.
Ce trebuie să știi despre screening-ul canerului colorectal
Sursa: Science Daily
Data actualizare: 10-01-2019 | creare: 21-05-2018 | Vizite: 2553
Bibliografie
Links between eating red meat and distal colon cancer in women, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/04/180402085853.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Efectele adverse ale terapiei adjuvante în cancer pot fi reduse cu ajutorul exercițiilor fizice
- Diagnosticarea cancerului mamar cu ajutorul unei pilule
- Chirurgia bariatrică poate reduce la jumătate riscul de cancer mamar
- Un nou dispozitiv poate identifica cele mai bune medicamente pentru combaterea cancerului
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Cancer la pancreas cu metastaze la ficat si cancer la colon
- Am scapat cu bine de cancer de colon cu metastaze la ficat
- Cancer Colon
- Sexul anal = alte boli?
- Este cancer de colon? In ce stadiu?
- Cancer colon G2 pT3
- Tumora rectala
- Cancer de colon - va rog indrumari
- Diagnostic prezumtiv: Tumora cu evolutie imprevizibila si necunoscuta colon
- Dureri abdominale usoare atunci cand am scaun - cancer de colon?