OARE AM ATAC DE PANICĂ?
Aproape toți clienții care vin în cabinetul meu pentru atac de panică sunt trimiși de medicul de la urgență. De multe ori această tulburare este însoțită și de depresie. Ideal ar fi ca persoanele să-și dea seama din timp de tulburarea de care suferă, să vină la psihoterapie, astfel evitând momentele neplăcute apărute în astfel de situații: panică puternică pentru sine și pentru cei din jur, serviciul de ambulanță, secția de urgență a spitalului și ceea ce e mai grav, consumul practic inutil de medicamente. Acestea rezolvă doar situația de moment, nefiind garantul anulării episoadelor de panică viitoare.
Mulți dintre noi avem senzații moderate atunci când traversăm perioade stresante și suntem îngrijorați, însă atacurile de panică sunt mult mai intense. Atacul de panica este ca o cascadă bruscă de teamă extremă care nu poate fi controlată.
Iată principalele simptome:
Bătăi puternice ale inimii;
Transpirație abundentă;
Tremur puternic, frisoane, bufeuri;
Agitație;
Senzație de sufocare;
Dificultăți de respirație;
Durere în piept;
Greață, probleme de stomac sau diaree bruscă;
Senzație de leșin, amețeală;
Amorteala in anumite parti ale corpului;
Senzația că lucrurile din jur sunt ciudate, parcă ireale;
Sentiment de decorpolarizare;
Pierderea controlului;
Frica de moarte;
Multe dintre aceste simptome par să indice probleme medicale, astfel este de explicat de ce unii dintre noi solicităm serviciul de urgențe, deși problema este strict de domeniul psihoterapiei.
Chiar dacă ai trecut „cu bine” de un episod de atac de panică trebuie ținut cont că ele sunt recurente în timp, deci reapar, prezența la un psihoterapeut fiind necesară.
Iată datele mele de contact:
psiholog – psihoterapeut Antoanela Cogian
e-mail – psihologterapeutiasi@yahoo.com
telefon – 0744634463