Ce să nu mănânci în sarcină

Ce să nu mănânci în sarcină

©

Autor:

Ce să nu mănânci în sarcină

Când eÈ™ti însărcinată, consumul de alimente sănătoase este mai important decât oricând. Ai nevoie de mai multe proteine, de fier, de calciu È™i de acid folic decât înainte de sarcină. De asemenea, ai nevoie de mai multe calorii. Dar „mănâncă pentru doi” nu înseamnă să mănânci de două ori mai mult. Aceasta înseamnă că alimentele pe care le consumi sunt principala sursă de nutrienÈ›i pentru copil. Un consum echilibrat de alimente va fi cea mai sănătoasă opÈ›iune, atât pentru tine, cât È™i pentru copilul tău.

De-a lungul sarcinii, trebuie să câÈ™tigi treptat în greutate, iar cea mai semnificativă creÈ™tere în greutate trebuie să se producă în ultimul trimestru de sarcină. În general, medicii sugerează că femeile însărcinate au nevoie de un consum mai mare de calorii în timpul ultimelor È™ase luni de sarcină. Cu toate acestea, trebuie să se È›ină cont de faptul că bebeluÈ™ul are nevoie de alimente sănătoase, care să conÈ›ină suficienÈ›i nutrienÈ›i, nu doar „calorii goale”, cum sunt cele din bomboane sau deserturi. (1)

Ce alimente ar trebui evitate în timpul sarcinii?

Este important ca femeile însărcinate să consume o dietă echilibrată È™i sănătoasă, nu doar pentru a ajuta la dezvoltarea copilului, ci È™i pentru starea generală de sănătate a mamei. Cu toate acestea, în timpul sarcinii există anumite alimente È™i băuturi care trebuie evitate, deoarece există un risc mic de a dăuna mamei sau copilului.

Produsele lactate

Brânzeturi.

De evitat:

  • cele cu coajă albă, cum sunt cele Brie sau Camembert È™i altele care au o crustă similară, inclusiv brânza de capră, cum ar fi chèvre.
  • cele cu mucegai albastru precum roquefort, daneza albastră, gorgonzola.


Aceste brânzeturi pot conÈ›ine bacterii listeria care cauzează listerioză. DeÈ™i o infecÈ›ie cu listerie este extrem de gravă în timpul sarcinii, este foarte rară.

Când se pot consuma?
În cazul în care brânzeturile enumerate mai sus sunt folosite în preparate gătite, acestea pot fi consumate în timpul sarcinii.

Există, totuÈ™i o gamă largă de alte brânzeturi care pot fi consumate în timpul sarcinii precum:

  • Brânză de vacă;
  • Mozzarella;
  • Brânza feta;
  • Cremă de brânză;
  • Ricotta;
  • Halloumi;
  • Câteva tipuri de brânză de capră;
  • Brânzeturile prelucrate, cum ar fi brânzeturile felii sau topite;
  • CaÈ™caval;
  • Brânza Red Leicester;
  • Brânza Double Gloucester;
  • Brânză Wensleydale;
  • Brânză Edam;
  • Emmental;
  • Parmezan.

Lapte È™i brânză nepasteurizată.

De evitat:

  • laptele È™i smântâna nepasteurizată pot conÈ›ine bacterii dăunătoare care provoacă intoxicaÈ›ii, iar consumul acestora în perioada sarcinii trebuie evitat.


Ouă, carne, pește și alte proteine

Ouă.

De evitat:

  • ouă crude de găină;
  • ouă crude de rață, prepeliță sau de gâscă.


Ouăle crude sau orice alimente care conÈ›in ouă crude trebuie evitate din cauza expunerii potenÈ›iale la salmonella. Unele reÈ›ete de dresinguri, maioneză sau îngheÈ›ată pot conÈ›ine ouă crude. (2)

Carne.

De evitat:

  • carnea crudă sau care nu este gătită suficient de bine.
  • anumite tipuri de carne precum prosciutto, chorizo, pepperoni È™i salam.


Un parazit care provoacă toxoplasmoza se găseÈ™te în carnea brută È™i nepreparată.

Când se pot consuma?
În timpul sarcinii, carnea poate fi consumată ca parte a unei alimentaÈ›ii sănătoase È™i echilibrate atunci când este gătită bine, fără porÈ›iuni de carne roz.
De asemenea, carnea rece gătită, cum ar fi curcanul, carnea de vită È™i carnea de pui È™i carnea preambalată, cum ar fi È™unca sunt sigure pentru a fi consumate în timpul sarcinii.

Ficat și pate

De evitat:

  • toate tipurile de pateu trebuie evitate, inclusiv cel de peÈ™te, crab sau pateurile vegetariene.
  • produsele pe bază de ficat, cum ar fi pateul È™i cârnaÈ›ii. Acestea pot avea niveluri ridicate de vitamina A, care pot fi dăunătoare pentru copil. De asemenea, toate tipurile de pateu pot conÈ›ine bacterii listeria care pot provoca toxiinfecÈ›ii alimentare.

Pește și crustacee

De evitat:

  • carnea de rechin, marlin È™i peÈ™te-spadă. Acestea pot conÈ›ine niveluri ridicate de mercur care pot dăuna sistemului nervos în curs de dezvoltare.
  • crustacee crude. Aceastea prezintă un risc de toxinfecÈ›ie alimentară, cu excepÈ›ia cazului în care au fost întâi îngheÈ›ate.
  • peÈ™te crud sau care nu este suficent de gătit, cum ar fi preparatele din sushi.


Trebuie să limitați:

  • consumul de ulei de peÈ™te. Poate conÈ›ine mercur. Prin urmare, nu trebuie consumate, în fiecare săptămână, mai mult de două porÈ›ii de peÈ™te uleios (de exemplu, somon, păstrăvi, sardine, macrou).
  • de asemenea, tonul trebuie să fie limitat la nu mai mult de două fripturi de ton proaspăt sau patru cutii de dimensiuni medii pe săptămână.


Când pot fi consumate?
Consumul de pește este bun pentru mamă și pentru dezvoltarea copilului, deoarece este o sursă bună de multe vitamine și minerale, iar peștele gras conține acizi grași omega 3 esențiali.
Femeile însărcinate ar trebui să încerce să mănânce o porÈ›ie (140 g) de peÈ™te gras pe săptămână
Nu este nevoie ca femeile gravide să limiteze consumul de pește alb și de crustacee bine gătite.

Arahide

Arahidele sunt recomandate în timpul sarcinii, dacă femeile însărcinate nu au alergie la arahide.
În trecut, studiile nu recomandau consumul de arahide în timpul sarcinii, deoarece ar fi putut creÈ™te È™ansa copilului de a dezvolta alergie la arahide.
În prezent, specialiÈ™tii încurajează femeile însărcinate să consume arahide sau alimente care conÈ›in arahide, cum ar fi untul de arahide, ca parte a unei alimentaÈ›ii sănătoase.

Alimente și suplimente care conțin vitamina A

De evitat:

  • vitamine È™i suplimente de ulei de peÈ™te cu vitamina A;
  • alimente care conÈ›in vitamina A;


Nivelurile ridicate ale retinolului din vitamina A pot fi dăunătoare copilului nenăscut.
Nu este sigur să luaÈ›i multivitamine care conÈ›in vitamina A sau ulei de ficat de peÈ™te în timpul sarcinii, cum ar fi ulei de ficat de cod. De asemenea, ar trebui să se evite alimentele „îmbogățite cu vitamina A”, aÈ™a cum apare de obicei pe eticheta acestora.

Lemn dulce

Lemnul dulce are o concentrație deosebit de ridicată de glicirizină, care poate fi dăunătoare unui copil nenăscut.

Când pot fi consumate:
Femeile gravide se pot bucura de dulciuri din lemn dulce - nu există recomandări specifice pentru a le evita, dar de obicei sunt bogate în zaharuri, deci dacă sunt incluse în dietă ar trebui să fie în cantități moderate.

Băuturi

Cofeină.

Cofeina poate fi găsită în:

  • Cafea;
  • Ceai (inclusiv ceai verde);
  • Ciocolată;
  • Unele băuturi sportive sau energizante;
  • Câteva remedii împotriva gripei È™i a răcelii.


Consumul exagerat de cofeină în timpul sarcinii a fost legat de faptul că bebeluÈ™ul are o greutate mică la naÈ™tere, ceea ce poate creÈ™te riscul apariÈ›iei unor probleme de sănătate mai târziu în viață. Există, de asemenea, un risc foarte mic că prea multă cafeină poate provoca un avort spontan.

Femeile însărcinate ar trebui să limiteze consumul de cafeină la aproximativ 200 miligrame (mg) pe zi.

Ceai verde sau ceaiuri din plante

Food Standards Agency recomandă ca femeile însărcinate să nu bea mai mult de 4 ceÈ™ti pe zi.
SpecialiÈ™tii nu cunosc foarte multe detalii despre siguranÈ›a ceaiurilor pe bază de plante sau despre ceaiul verde în timpul sarcinii, aÈ™a că este recomandat ssă fie consumat în mod moderat.

Alcool

Consumul exagerat de alcool în timpul sarcinii este legat de:

  • Avorturi spontane;
  • NaÈ™tere prematură;
  • Limitarea creÈ™terii în uter;
  • Nasterea unui copil mort;
  • Dificultăți de învățare È™i probleme de comportament în copilărie;
  • Sindromul alcolismului fetal. (3)

Data actualizare: 29-08-2018 | creare: 29-08-2018 | Vizite: 6846
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Expunerea la bacterii bune în timpul sarcinii scade riscul tulburărilor de spectru autist
  • ComplicaÈ›iile prenatale pot fi reduse printr-o dietă sănătoasă, indică un nou studiu
  • Dietele materne bogate în acizi graÈ™i Omega-3 pot proteja descendenÈ›ii de cancerul de sân
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum