Proteinele din semințele de cânepă ar putea fi de ajutor în gestionarea hipertensiunii arteriale
©
Autor: Airinei Camelia
Având în vedere prevalența globală a hipertensiunii de peste 30% și asocierea acesteia cu mortalitatea vasculară și renală, cercetătorii au explorat alternative non-farmacologice pentru gestionarea acestei condiții. Prin urmare, un studiu recent a investigat efectele proteinei din semințe de cânepă și ale peptidelor bioactive derivate din aceasta asupra tensiunii arteriale la persoane cu hipertensiune ușoară.
Sistemul renin-angiotensin-aldosteron (SRAA) joacă un rol esențial în reglarea tensiunii arteriale, prin intermediul enzimei de conversie a angiotensinei (ECA), care transformă angiotensina I în angiotensina II, un vasoconstrictor puternic. Pe de altă parte, oxidul nitric (ON), produs de sintaza de oxid nitric endotelial, acționează ca vasodilatator.
În contextul efectelor adverse ale inhibitorilor ECA, cum ar fi tusea, hiperkaliemia și angioedemul, proteinele din plante, cum ar fi cele din semințele de cânepă, bogate în aminoacizi cu proprietăți de reducere a tensiunii arteriale, devin o opțiune atractivă. Peptidele bioactive derivă din hidroliza proteică a semințelor de cânepă și au demonstrat potențialul de a reduce tensiunea arterială în studiile pe animale.
Studiul prezentat în The American Journal of Clinical Nutrition a inclus 31 de adulți cu hipertensiune ușoară, vârsta între 18 și 75 de ani, care au fost supuși unei intervenții dietetice cu 50 de grame de cazeină sau 45 de grame de proteină din semințe de cânepă plus cinci grame de peptide bioactive zilnic, timp de șase săptămâni, urmate de o perioadă de pauză de două săptămâni. Tensiunea arterială și biomarkerii acesteia, inclusiv ECA și oxidul nitric, au fost monitorizați prin colectarea probelor de sânge pe nemâncate.
Rezultatele au indicat că peptida bioactivă derivată din proteină de cânepă a redus cel mai eficient tensiunea arterială, atât sistolică, cât și diastolică, comparativ cu caseina și proteina de cânepă. De asemenea, atât proteina din cânepă, cât și peptida bioactivă au redus semnificativ activitatea plasmatică a reninei și a ECA, comparativ cu cazeina, și au crescut concentrațiile de oxid nitric plasmatic, fără diferențe notabile între cele două.
Aceste descoperiri sugerează că proteina din cânepă și, în special, peptida bioactivă derivată din aceasta pot oferi beneficii semnificative în gestionarea tensiunii arteriale pentru pacienții cu hipertensiune ușoară, reprezentând o alternativă promițătoare la tratamentele farmacologice convenționale.
sursa: News Medical
Sistemul renin-angiotensin-aldosteron (SRAA) joacă un rol esențial în reglarea tensiunii arteriale, prin intermediul enzimei de conversie a angiotensinei (ECA), care transformă angiotensina I în angiotensina II, un vasoconstrictor puternic. Pe de altă parte, oxidul nitric (ON), produs de sintaza de oxid nitric endotelial, acționează ca vasodilatator.
În contextul efectelor adverse ale inhibitorilor ECA, cum ar fi tusea, hiperkaliemia și angioedemul, proteinele din plante, cum ar fi cele din semințele de cânepă, bogate în aminoacizi cu proprietăți de reducere a tensiunii arteriale, devin o opțiune atractivă. Peptidele bioactive derivă din hidroliza proteică a semințelor de cânepă și au demonstrat potențialul de a reduce tensiunea arterială în studiile pe animale.
Studiul prezentat în The American Journal of Clinical Nutrition a inclus 31 de adulți cu hipertensiune ușoară, vârsta între 18 și 75 de ani, care au fost supuși unei intervenții dietetice cu 50 de grame de cazeină sau 45 de grame de proteină din semințe de cânepă plus cinci grame de peptide bioactive zilnic, timp de șase săptămâni, urmate de o perioadă de pauză de două săptămâni. Tensiunea arterială și biomarkerii acesteia, inclusiv ECA și oxidul nitric, au fost monitorizați prin colectarea probelor de sânge pe nemâncate.
Rezultatele au indicat că peptida bioactivă derivată din proteină de cânepă a redus cel mai eficient tensiunea arterială, atât sistolică, cât și diastolică, comparativ cu caseina și proteina de cânepă. De asemenea, atât proteina din cânepă, cât și peptida bioactivă au redus semnificativ activitatea plasmatică a reninei și a ECA, comparativ cu cazeina, și au crescut concentrațiile de oxid nitric plasmatic, fără diferențe notabile între cele două.
Aceste descoperiri sugerează că proteina din cânepă și, în special, peptida bioactivă derivată din aceasta pot oferi beneficii semnificative în gestionarea tensiunii arteriale pentru pacienții cu hipertensiune ușoară, reprezentând o alternativă promițătoare la tratamentele farmacologice convenționale.
sursa: News Medical
Data actualizare: 09-05-2024 | creare: 09-05-2024 | Vizite: 236
Bibliografie
Hemp seed protein shows promise in lowering blood pressure, link: https://www.news-medical.net/news/20240507/Hemp-seed-protein-shows-promise-in-lowering-blood-pressure.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Modificări ale funcției cardiovasculare la consumatorii de țigări electronice cu nicotină
- Tratamentul antihipertensiv pe termen lung ar putea afecta rinichii
- Motivul pentru care fumatul poate duce la un risc crescut de atacuri de cord, explicat de cercetători
- Creștere abruptă a ratei bolilor cardiovasculare prevăzută până în 2060
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum