Prelungirea îngrijirii piele-la-piele este benefică neurodezvoltării sugarilor foarte prematuri
©
Autor: Airinei Camelia
![Prelungirea îngrijirii piele-la-piele este benefică neurodezvoltării sugarilor foarte prematuri](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=47772.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Intervenția este simplă: bebelușii sunt ținuți în scutec, direct pe pieptul părintelui. Studiul a inclus 181 de prematuri care au fost evaluați după externarea din unitatea neonatală de terapie intensivă, la vârstele corectate de 6 și 12 luni. Cercetările au arătat că, în medie, 17 minute pe zi de îngrijire piele pe piele sunt asociate cu îmbunătățiri semnificative în scorurile de dezvoltare neurologică, iar creșterea medie de 20 de minute pe zi a fost legată de o creștere de 10 puncte pe scala de evaluare a dezvoltării.
Contactul piele pe piele nu numai că ajută la dezvoltarea neurologică, dar și la ameliorarea stresului din unitatea neonatală de terapie intensivă, oferind o metodă alternativă de legătură între părinți și bebeluși, în special când alăptarea nu este posibilă. Această practică este văzută ca fiind esențială pentru a replica condițiile uterine, ajutând la stabilizarea bebelușului într-un mediu extern provocator.
Studiul subliniază importanța adoptării îngrijirii piele pe piele ca o intervenție standard în unitatățile neonatale de terapie intensivă, sugerând că aceasta ar trebui să facă parte din planul medical, nu doar ca o practică adițională. Aceasta ar putea motiva echipele medicale să sprijine părinții în aplicarea acestei tehnici și ar putea încuraja spitalizarea extinsă a programelor de îngrijire dezvoltativă a copiilor, pentru a susține recuperarea și dezvoltarea sănătoasă a bebelușilor prematuri.
sursa: News Medical
Data actualizare: 09-08-2024 | creare: 09-08-2024 | Vizite: 210
Bibliografie
Increased skin-to-skin time linked to better neurodevelopment, link: https://www.news-medical.net/news/20240808/Increased-skin-to-skin-time-linked-to-better-neurodevelopment.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Apel la conștientizarea consumului de cofeină la adolescenți
- Agresivitatea la copii are origine genetică, dar este influențată de mediu
- Un nivel ridicat de fluor în apa de băut a fost asociat cu deficite cognitive la copii
- Eficiența remediilor din plante, condimentelor și fibrelor alimentare în tratamentul intestinului iritabil la copii (meta-analiză)
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni