Cum afectează lumina puternică somnul copiilor

©

Autor:

Cum afectează lumina puternică somnul copiilor
Secreția de melatonină a fost aproape complet suprimată la copiii expuși timp de o oră la lumină puternică înainte de culcare, stare ce s-a menținut cel puțin 50 de minute după stingerea luminilor. Melatonina este un hormon care reglează ritmul circadian, dar are și alte funcții în organism, reglând temperatura, presiunea arterială și metabolismul glucozei.

Studiul cercetătorilor de la University of Colorado Boulder a fost publicat în jurnalul Physiological Reports și este primul care evaluează impactul expunerii la lumină în timpul nopții la copilul mic.

La studiu au participat 10 copii sănătoși, cu vârste între 3 și 5 ani. Aceștia au urmat timp de șapte zile un protocol: în primele cinci zile au respectat un program strict de culcare, pentru normalizarea ritmului circadian și pentru stabilizarea unui tipar în secreția de melatonină. În ziua șase, toți copiii au stat într-un mediu cu iluminare controlată, mai slabă. După-amiaza, li s-au prelevat probe de salivă, pentru a măsura nivelul de melatonină. În ultima zi, copiii au stat în același tip de lumină, doar că seara au fost invitați să se joace deasupra unei mese ce emitea 1.000 lux, cât o cameră bine iluminată, timp de o oră.

Din nou s-au prelevat probe de salivă, iar nivelele de melatonină au fost comparate cu cele din seara anterioară. Astfel, în ultima seară a experimentului s-a observat un nivel de melatonină cu 88% mai mic după expunerea la lumina puternică, nivel ce s-a menținut cel puțin 50 de minute după ora de culcare.

Potrivit autoarei, copiii sunt mai sensibili la efectele luminii, având pupilele mai mari și cristalinul mai transparent. Lumina acționează ca un semnal pentru creier că trebuie să fie alert, astfel că expunerea la lumină înainte de culcare determină organismul copiilor să se „întoarcă” din starea de „noapte biologică”. Asta înseamnă ca preșcolarul va adormi cu dificultate.

Rezultatele acestui studiu sunt importante în contextul în care copiii sunt expuși la ecranele dispozitivelor de la o vârsă tot mai mică. Poate cel mai important sfat pentru părinți este să scadă intensitatea iluminării în preajma orei de culcare.

Sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 24-06-2019 | creare: 07-03-2018 | Vizite: 941
Bibliografie
Preschoolers exposed to nighttime light lack melatonin, link: https://medicalxpress.com/news/2018-03-preschoolers-exposed-nighttime-lack-melatonin.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce este importantă ora de culcare pentru copii
  • Tratamentul cu melatonină este eficient în insomnie?
  • Melatonina ar putea fi un tratament posibil pentru COVID-19
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum