Agresivitatea la copii are origine genetică, dar este influențată de mediu

Agresivitatea la copii are origine genetică, dar este influențată de mediu

©

Autor:

Agresivitatea la copii are origine genetică, dar este influențată de mediu
Se vorbeÈ™te mult în ultima vreme în presă despre cazurile de violență È™i hărÈ›uire. Dar de unde vin aceste impulsuri agresive? Pentru a găsi răspunsul, doctorandul în sociologie Stéphane Paquin la Universitatea din Montreal a condus un studiu pe 555 seturi de gemeni, pentru a compara incidenÈ›a comportamentului agresiv proactiv È™i reactiv. Rezultatele au arătat că la vârsta de 6 ani ambele tipuri de agresivitate au factori genetici, însă comportamentul diminuează pe măsură ce copiii cresc. Intensificarea sau diminuarea acestui comportament între 6 È™i 12 ani pare a fi influenÈ›ate de factori ce È›in de mediu.

„De multe ori uităm că agresivitatea este o parte fundamentală a dezvoltării sociale la copilul mic. Cele mai ridicate nivele de agresiune îndreptată spre ceilalÈ›i copii le găsim între 2 È™i 4 ani. Pe măsură ce cresc, copiii învață să-È™i gestioneze emoÈ›iile, să comunice cu ceilalÈ›i È™i să gestioneze un conflict. Devin capabili să-È™i canalizeze agresivitatea activ sau reactiv”, afirmă Stéphane Paquin.

Agresivitatea proactivă se referă la omportamentul fizic È™i verbal ce are intenÈ›ia de a domina, sau obÈ›ine un avantaj în defavoarea celorlalÈ›i, iar agresivitatea reactivă reprezintă răspunsul de apărare la percepÈ›ia unei amenințări.

Studiul de cohortă a inclus 223 de perechi de gemeni monozigoÈ›i È™i 332 perechi de gemeni dizigoÈ›i, cărora li s-a monitorizat comportamentul agresiv la vârstele de 6, 7, 9, 10 È™i 12 ani. Rezultatele au arătat că factorii genetici care influenÈ›ează agresivitatea la 6 ani sunt diferiÈ›i de cei asociaÈ›i cu modificările comportamentale de până la 12 ani. Acest lucru sugerează un proces de maturizare a funcÈ›iilor cognitive ca planificarea, luarea deciziilor, controlul È™i concentrarea.

Autorii remarcă necesitatea dezvoltării unor programe și metode de prevenție diferite pentru comportamwentul agresiv proactiv și reactiv. Programele pentru prevenirea agresivității reactive ar prebui să se axeze pe diminuarea sentimentului de victimizare, iar cele pentru agresivitatea proactivă ar trebui să se bazeze pe dezvoltarea valorilor pro sociale.

Sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 07-07-2019 | creare: 21-12-2017 | Vizite: 2687
Bibliografie
Aggression in childhood: Rooted in genetics, influenced by the environment, link: https://medicalxpress.com/news/2017-12-aggression-childhood-rooted-genetics-environment.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Agresiunea la copii a fost asociată cu deficite ale funcÈ›iei cognitive
  • Agresivitatea manifestată la foame, mult mai complexă decât o consecință a hipoglicemiei
  • Neurologii au descoperit cum poate fi tratată agresivitatea în mai multe tulburări psihiatrice
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum