Potențialele efecte adverse ale clorochinei, hidroxiclorochinei și azitromicinei în tratamentul COVID-19
![Potențialele efecte adverse ale clorochinei, hidroxiclorochinei și azitromicinei în tratamentul COVID-19](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=38240.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Potrivit unui articol din CMAJ (Canadian Medical Association Journal) , atât medicii cât și pacienții ar trebui să fie conștienți de potențialele efecte adverse ale acestor tratamente. Articolul a fost publicat pe 8 aprilie 2020 și se numește „Safety considerations with chloroquine, hydroxychloroquine and azithromycin în the management of SARS-CoV-2 infection”.
Efectele adverse sunt rare dar pot fi amenințătoare de viață. Printre acestea se numără: aritmii cardiace, hipoglicemie, agitație, halucinații, confuzie, paranoia. De asemenea, pot avea interacțiuni cu alte medicamente și variabilitate metabolică, ceea ce înseamnă că unele persoane metabolizează mai repede clorochina și hidroclorochina iar altele, mai încet, lucru care influențează răspunsul la tratament. În cazul unei supradoze de clorochină și hidroxiclorochină, pot apărea convulsii, comă și stop cardiac. Mai mult, bolnavii cu boli autoimune precum lupus, artrită reumatoidă sau alte boli cronice, care iau în mod obișnuit hidroxiclorochină, ar putea să nu mai găsească acest medicament.
Rezultatele articolului sugerează că există puține dovezi care să arate beneficiul acestor tratamente la pacienții cu COVID-19, avertizând că administrarea lor poate determina agravarea bolii. Sunt necesare mai multe studii înainte de administrarea de rutină a acestor medicamente.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 16-04-2020 | creare: 16-04-2020 | Vizite: 574
Bibliografie
Potential harms of chloroquine, hydroxychloroquine and azithromycin for treating COVID-19: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/04/200408125521.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Caracterizarea efectelor pe termen lung asupra creierului după recuperarea de COVID-19 formă ușoară
- Probabilitatea de deces a unui pacient cu COVID-19, evaluată cu precizie cu ajutorul inteligenței artificiale
- Potrivit cercetătorilor, cafeaua inhibă virusul SARS-CoV-2
- Cel mai amplu studiu privind fenomenul „long-COVID” identifică o listă largă de diagnostice
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Infectat cu Covid19 vaccinat fiind
- Imunitate coronavirus - am scleroza multipla de 34 ani
- Covid-19 după TBC
- Printre simptomele covid 19 se numără și o durere de nas?
- Test anti sars-cov 2 IGG
- Hipertensiune sau diabet + coronavirus: inlocuiti inhibitorul de conversie a angiotensinei
- Modularea imunitatii in infectia covid 19
- Tuse cronica post COVID19
- Vitiligo si coronavirusul