Infecția cu virusul SARS-CoV-2, mai puțin probabilă în rândul persoanelor care au fost anterior infectate

©

Autor:

Infecția cu virusul SARS-CoV-2, mai puțin probabilă în rândul persoanelor care au fost anterior infectate
Într-un studiu recent publicat pe serverul medRxiv, desfășurat anterior apariției vaccinurilor împotriva COVID-19, cercetătorii au investigat dacă infecția anterioară cu virusul SARS-CoV-2 protejează de reinfecție. Rezultatele studiului au arătat că pacienții infectați anterior au avut șanse mai mici de a fi reinfectați cu SARS-CoV-2, în comparație cu cei care nu au prezentat un test pozitiv pentru COVID-19.
Riscul de reinfecție, asociat cu coronavirusurile sezoniere la oameni, poate fi utilizat pentru a înțelege rata de reinfecție a persoanelor infectate anterior cu SARS-CoV-2, deoarece numărul persoanelor aflate într-o astfel de situație crește constant. În contextul noilor variante SARS-CoV-2, înțelegerea durabilității imunității inițiale asociate cu SARS-CoV-2 și a gradului în care oferă protecție împotriva reinfectării a devenit, de asemenea, din ce în ce mai importantă.

Prezentul studiu observațional retrospectiv a utilizat date de la persoane negative pentru virusul SARS-CoV-2, incluse în grupul de control și de la persoane pozitive, cu o infecțiw confirmată printr-un test de reacție în lanț a polimerazei (PCR). Perioada de urmărire a început după perioada de pre-urmărire de 90 de zile și a continuat până la finalul anului 2020. În cadrul studiului au fost incluse peste 500.000 de persoane. Rezultatele studiului au arătat că persoanele infectate anterior au avut un risc de reinfecție cu 78% mai mic decât cei din grupul de control. Conform analizei univariabile, bărbații au avut șanse cu 32% mai mici de a fi testați pozitiv decât femeile în perioada de urmărire.

Copiii cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani au avut o șansă cu 49% mai mică de a deveni pozitivi la test în comparație cu adulții cu vârsta cuprinsă între 20 și 29 de ani. Comparativ, cei cu vârsta de 80 de ani sau mai mult au avut de două ori mai multe șanse de a fi pozitivi pentru COVID-19 decât copiii.

Printre persoanele cu un test PCR pozitiv în perioada de urmărire, convalescenții au avut un risc cu 77% și, respectiv, cu 45% mai mic de simptome și deces în decurs de 28 de zile de la un test PCR pozitiv, în comparație cu martorii. Participanții cu vârsta de 50 de ani sau mai mult au avut șanse de moarte de 57 de ori mai mari în comparație cu cei cu vârste cuprinse între 10 și 49 de ani, iar bărbații au avut un risc de mortalitate de două ori mai mare decât femeile.

Rezultatele studiului demonstrează faptul că infecția anterioară cu SARS-CoV-2 a fost asociată cu protecția de bază împotriva reinfectării înainte de apariția vaccinului împotriva COVID-19. Disparitatea constatată în analiza de sensibilitate, în ciuda efectului protector general al infecției anterioare cu SARS-CoV-2 împotriva reinfectării, poate fi asociată cu faptul că majoritatea cazurilor pozitive au fost atribuite pacienților vârstnici și spitalizați la începutul pandemiei.

sursa: News Medical
foto: Angel Soler Gollonet / Shutterstock.com

Data actualizare: 17-01-2022 | creare: 17-01-2022 | Vizite: 381
Bibliografie
How much protection does SARS-CoV-2 infection provide against reinfection?, link: https://www.news-medical.net/news/20220112/How-much-protection-does-SARS-CoV-2-infection-provide-against-reinfection.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Războiul împotriva COVID-19: reinfecția, vaccinurile și imunitatea colectivă
  • Fiecare reinfecție cu SARS-CoV-2 determină o boală mai gravă
  • Riscul de reinfectare cu COVID-19, redus cu 50% după vaccinare
  •