ROmedic Black Friday:  reduceri la serviciile de promovare a cabinetelor, clinicilor și firmelor medicale

Studiu: Afectarea multi-organ determinată de noul coronavirus

©

Autor:

Studiu: Afectarea multi-organ determinată de noul coronavirus

Un nou studiu ar putea explica varietatea de simptome și organe implicate în infecția cu SARS-CoV-2. Potrivit rezultatelor, implicarea unui număr mare de organe în infecția cu noul coronavirus ar putea avea loc prin intermediul receptorului ACE2 (enzima de conversie a angiotensinei), localizat aproape în întreg organismul. Concluziile au fost publicate în revista Cellular and Molecular Neurobiology.
În total, prezența receptorului ACE2 a fost analizată în 85 de țesuturi umane, cu scopul de a înțelege mai bine mecanismele și căile de infectare, precum și susceptibilitatea virusului la anumite celule, țesuturi și sisteme de organe. Țesuturile utilizate de cercetători au fost țesutul pulmonar, digestiv, renal, reproductiv, ocular, al căilor excretoare și țesut provenit din 21 de regiuni diferite din creier.

Enzima ACE2 este o proteină aflată pe suprafața a numeroase celulele imune și non-imune, implicată în reglarea tensiunii arteriale și a echilibrului hidro-electrolitic. De asemenea, ea ajută la reglarea funcției renale, cardiovasculare și neurovasculare, precum și la fertilitate. Noul coronavirus deține proteine spike, care se leagă de receptorul ACE2 și astfel pătrunde în celule, unde se multiplică rapid.

Rezultatele studiului arată că, pe lângă expresia crescută a receptorului ACE2 în celulele sistemului respirator, digestiv, renal-excretor și reproductiv, acesta este bine exprimat și în amigdală, cortex cerebral și trunchi cerebral. Descoperirea ar putea explica deficitele cognitive asociate infecției cu noul coronavirus. Potrivit cercetării, nivele cele mai mari de ACE2 ar fi la nivelul punții și bulbului rahidian din trunchiul cerebral, o zonă anatomică ce conține centrii respiratori. Este posibil că acest lucru să explice susceptibilitatea multor bolnavi cu COVID-19 la insuficiențe respiratorii acute.

Activitatea receptorului ACE2 a fost identificată și la nivelul ochiului, ceea ce înseamnă că sistemul vizual ar putea fi o poartă de intrare pentru noul coronavirus. Prin urmare, în anumite cazuri, ochelarii sau vizierele ar putea fi la fel de utile ca și măștile în reducerea răspândirii SARS-CoV-2.

Totuși, rămân multe necunoscute în ceea ce privește infecția cu noul coronavirus. Pericolul provine atât din faptul că se transmite cu ușurință, fiind contagios și letal, cât și din faptul că declanșează un atac simultan și prelungit asupra mai multor tipuri de celule, țesuturi și sisteme de organe vitale (sistem respirator, imun, vascular, neural, renal-excretor).

sursa: Science Daily


Data actualizare: 23-09-2020 | creare: 23-09-2020 | Vizite: 758
Bibliografie
Sex differences in health and disease: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/09/200911141749.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China crește uluitor după modificarea metodei de numărare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum