Metaboliții, produși și utilizați în timpul proceselor metabolice, ar putea fi folosiți pentru tratarea bolilor metabolice severe

©

Autor:

Metaboliții, produși și utilizați în timpul proceselor metabolice, ar putea fi folosiți pentru tratarea bolilor metabolice severe

Un metabolit identificat de către cercetători în timpul unor studii experimentale poate transforma celulele grase albe (grăsimi „rele”) în celule de grăsime brună (grăsimi „bune”). Descoperirea poate oferi modalități de abordare a afecțiunilor metabolice, cauze importante de dizabilitate și deces.
Tehnologia utilizată de către cercetători în studiul actual a permis eliminarea metaboliților toxici și păstrarea celor endogeni, produși de organism, care pot avea efecte similare cu cele ale medicamentelor, însă cu mai puține efecte adverse.

Bolile metabolice
sunt adesea determinate de dezechilibre ale homeostaziei energetice, organismul producând mai multă energie decât poate el consuma. Din acest motiv, foarte multe dintre abordările terapeutice anterioare s-au concentrat pe transformarea celulelor adipoase albe (cunoscute sub numele de adipocite), care stochează excesul de grăsime, în celule adipoase brune, care dizolvă energia stocată în căldură și ajută la refacerea echilibrului homeostatic.

Pentru a oferi o terapie care ar putea stimula producția de adipocite brune, cercetătorii de la Institutul de Cercetare Scripps au căutat prin colecția ReFRAME a Calibr, o bibliotecă care cuprinde peste 14.000 de compuși de medicamente aprobați de Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA pentru alte boli sau care au fost testați anterior pe scară largă.

Folosind o metodă automată de căutare a medicamentelor din baze mari de date, cercetătorii au reușit identificarea medicamentului zafirlukast, aprobat de FDA pentru tratarea astmului, care s-a dovedit capabil să transforme celulele precursoare ale adipocitelor în adipocite predominant maro, iar ulterior să transforme adipocitele albe în adipocite maro.

Pentru a afla care sunt mecanismele care permit compusului să transforme grăsimile rele în grăsimi bune, cercetătorii au utilizat instrumente cu care au descompus substanțele chimice din medicament, iar apoi au proiectat un nou set de experimente, pentru a reuni mii de molecule și a identifica metaboliți specifici care determină formarea celulelor de grăsime brună, fără a dăuna organismului. Un astfel de metabolit, miristoilglicină, a determinat crearea de adipocite maro, fără a dăuna celulei. Dintre miile de caracteristici metabolice măsurate în analiză, miristoilglicina a fost singurul care nu a produs daune celulei, chiar și în comparația cu metaboliții aproape identici din punct de vedere structural. 

 

sursa: Science Daily


Data actualizare: 20-10-2022 | creare: 20-10-2022 | Vizite: 334
Bibliografie
Drug discovery method identifies naturally occurring metabolite that converts 'bad' fat to 'good' fat, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/10/221013194120.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Secretina - hormonul responsabil de inducerea sațietății prin activarea grăsimii brune
  • Descoperirea unui factor de reglare a greutății corporale ar putea duce la noi tratamente împotriva tulburărilor metabolice
  • Noi terapii împotriva obezității, bazate pe grăsimea brună
  •