Glucocorticoizii cresc riscul pentru diabet zaharat la pacienții cu artrită reumatoidă

©

Autor:

Glucocorticoizii cresc riscul pentru diabet zaharat la pacienții cu artrită reumatoidă
Terapia cu glucocorticoizi este utilizată frecvent în managementul artritei reumatoide și al altor afecțiuni inflamatorii. În ciuda eficienței în stoparea progresiei acestor patologii, tratamentul cu glucocorticoizi implică și o serie de efecte secundare, printre care hiperglicemia și rezistența la insulină.

Conform unui studiu recent publicat în jurnalul științific Arthritis & Rheumatology, terapia orală cu glucocorticoizi a fost asociată cu un risc semnificativ mai crescut pentru apariția diabetului zaharat la persoanele diagnosticate cu artrită reumatoidă.

Studiul retrospectiv de cohortă a centralizat informații cu privire la pacienții cu artrită reumatoidă, existente în baze de date medicale din Marea Britanie (Clinical Practice Research Datalink, CPRD) și din Statele Unite (National Data Bank for Rheumatic Disease, NDB).

Datele au fost colectate între anii 1992 – 2009, respectiv 1998 – 2013, de la 21,962 pacienți în Marea Britanie și respectiv 12,657 în Statele Unite. Acestea s-au concentrat asupra duratei tratamentului cu glucocorticoizi și a dozajului.

Comparativ cu pacienții care nu utilizau glucocorticoizi pentru tratarea artritei reumatoide, cei care urmau tratamentul prezentau un risc de 1,3 ori mai mare în cohorta CPRD, respectiv de 1,61 în cohorta NDB, de a dezvolta diabet zaharat ca efect secundar al corticoterapiei la momentul respectiv.

S-a constatat că efectul este dependent de doză, astfel pentru fiecare creștere cu 5 mg a dozei, aceasta a fost însoțită de o majorare a riscului pentru diabet zaharat cu 25% și 30% în cohorta CPRD, respectiv NDB. Aceste rezultate au fost observate la pacienții care au urmat tratament cu glucocorticoizi cel puțin în ultimele 6 luni precedente studiului.

Sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma asocierea dintre corticoterapie și apariția diabetului zaharat în rândul pacienților cu artrită reumatoidă. Între timp, sunt necesare măsuri preventive cu privire la discontinuitatea și dozele de glucocorticoizi administrate pentru a minimiza riscul. De asemenea este importantă detectarea precoce a diabetului zaharat prin metode de screening la pacienții tratați cu glucocorticoizi în doze mari, mai mult de 6 luni.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 27-12-2019 | creare: 06-06-2016 | Vizite: 3252
Bibliografie
Glucocorticoid use ups diabetes risk in rheumatoid arthritis, link: https://medicalxpress.com/news/2016-06-glucocorticoid-ups-diabetes-rheumatoid-arthritis.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Fumătorii care consumă prea mult sodiu au risc mai mare de artrită reumatoidă
  • Smart Contact Lens – lentilele care monitorizează glicemia
  • Compușii din cafea ce pot preveni apariția diabetului de tip 2
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum