Metformina: necunoscutele celui mai prescris medicament
©
Autor: Airinei Camelia
![Metformina: necunoscutele celui mai prescris medicament](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=47301.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Echipa a identificat noi factori implicați în controlul gluconeogenezei, cum ar fi factorul de diferențiere a creșterii 15 (GDF15), care reduce nivelurile proteinelor implicate în acest proces. De asemenea, studiul subliniază rolul important al căii TGF-β în progresia bolilor metabolice asociate ficatului și posibilitatea acesteia de a influența gluconeogeneza, sugerând necesitatea unor terapii combinate care să ia în considerare diferiți factori pentru o mai bună gestionare a bolii.
Mecanismul de acțiune al metforminei, cel mai comun medicament prescris pentru tratamentul diabetului, a fost, de asemenea, mai bine elucidat, arătând că inhibă gluconeogeneza prin reducerea activității complexului IV al lanțului transportor de electroni mitocondrial, un efect independent de activarea proteinei AMPK, cunoscută până acum. Metforminul influențează și gluconeogeneza prin efectele sale asupra intestinului, stimulând captarea glucozei și producția de metaboliti care inhibă sinteza hepatică a glucozei.
Aceste descoperiri deschid calea pentru dezvoltarea de noi strategii terapeutice vizând îmbunătățirea controlului glicemic la pacienții cu diabet de tip 2, subliniind importanța continuării cercetărilor pentru a descoperi și alte mecanisme prin care GDF15 și alte molecule pot regula gluconeogeneza hepatică. Aceasta are implicații semnificative pentru îmbunătățirea managementului diabetului zaharat de tip 2, o problemă majoră de sănătate publică la nivel global.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 12-06-2024 | creare: 12-06-2024 | Vizite: 224
Bibliografie
New therapeutic targets to fight type 2 diabetes, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/06/240607121434.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Motivul pentru care pacienții cu hipertensiune arterială au adesea și diabet, descoperit de cercetători
- Un nou tip de „terapie în etape” poate deveni o strategie eficientă pentru boala oculară diabetică
- Rigiditatea arterială ar putea indica riscul de apariție a diabetului de tip 2 mai bine decât tensiunea arterială
- O nouă metodă de regenerare a celulelor care produc insulina
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Ora medicamente diabet
- Diabet tip 2
- Diabet
- Diabet de tip II complicat. Se poate renunta la tratamentul medicamentos?
- O sa inversez posibilul diabet sau prediabet și o sa devin nutritionist
- Semaglutida (Rybelsus)și glucophage
- Diabetul se vindeca?