Unde se duce grăsimea atunci când slăbim?
Autor: Grama Cătălina Ioana
Un studiu publicat în British Medical Journal oferă o altă perspectivă cu privire la degradarea grăsimilor la nivelul organismului.
Când o persoană consumă mai multe calorii decât organismul său are nevoie, surplusul se depozitează sub formă de trigliceride (o moleculă de glicerină de care se leagă trei acizi grași) stocate în celulele grăsoase, numite adipocite. Macronutrienții proveniți din dietă (carbohidrați, proteine, grăsimi), indiferent de tipologia lor, dacă este depășit necesarul organismului, rezultatul final va fi stocarea acestora sub formă de țesut adipos (acizii grași rezultați sunt stocați sub formă de trigliceride în adipocite). Trebuie precizat faptul că proteinele și carbohidrații suferă un proces de conversie până a ajunge la stadiul în care pot fi depozitate.
Pentru reducerea surplusului de grăsime corporală este nevoie fie să crească consumul energetic, fie să scadă moderat numărul de calorii ingerate, astfel încât organismul să apeleze la depozitele energetice acumulate pentru a asigura o bună funcționare. Bineînțeles, corpul poate apela și la cataboliza musculară pentru a-și menține nivelul energetic, însă acestă variabilă nu face subiectul întrebării adresate inițial.
La nivel celular, procesul prin care trigliceridele sunt eliberate din celulele de grăsime este numit lipoliză, în urma acestuia rezultând patru compuși - trei acizi grași și glicerolul. Acizii grași rezultați în urma degradării trigliceridelor sunt supuși unei reacții biochimice complexe, numită beta-oxidare, care are loc doar în prezența oxigenului.
Pe scurt, reacția care stă la baza lipolizei este următoarea:
trigliceride (C55H104O6) + 78O2→ 55CO2 + 52H2O + energie
Din această reacție este ușor de observat cum prin procesul de oxidare al acizilor grași (rezultați în urma degradării trigliceridelor) rezultă energia necesară organismului pentru supraviețuire. Un alt aspect prezentat în reacția dată este că dintr-o moleculă de triglicerid, cu participarea oxigenului, se obțin dioxid de carbon și apă, iar articolul publicat în revista britanică relatează că atunci când o persoană pierde 10 kilograme de grăsime, 8, 4 kilograme sunt eliminate sub formă de dioxid de carbon, în timp ce restul de 1, 6 kilograme sunt eliminate sub formă de apă, prin urină, fecale, transpirație sau alte fluide corporale.
În concluzie, răspunsul la întrebarea „Unde se duce grăsimea atunci când slăbim?” este următorul: grăsimea se elimină preponderent sub formă de dioxid de carbon exhalat (84%), iar restul sub formă de apă (16%), fapt care pune în atenție plămânii ca fiind principalele organe care participă la eliminarea grăsimii din organism.
Sursa: Medical Xpress
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Ratele globale de obezitate continuă să crească, mai ales în rândul femeilor
- Un nou mecanism poate ajuta la tratarea obezității
- Persoanele cu cronotip nocturn au un IMC mai mare, talie mai mare și se confruntă cu un risc mai mare de diabet de tip 2
- Activitatea fizică poate reduce riscul de apariție a diabetului de tip 2
- Vreau sa slabesc
- Merg de 1 saptamana la sala
- Voi cum ati reusit sa slabiti?
- Nu mai pot slabi sub 58 kg
- Asa vei slabi sanatos
- Ma simt urata, am 80 kg si 165 cm
- Cum sa slabesc
- Am slabit cu 7 kg ma simt rau
- Fara zahar
- Anticonceptional vs dieta de slabire