Postul intermitent reduce inflamația cerebrală și declinul cognitiv legate de obezitate

©

Autor:

Postul intermitent reduce inflamația cerebrală și declinul cognitiv legate de obezitate

Un studiu recent publicat în "Nutrients" a evaluat efectele benefice pe termen lung ale postului intermitent (IF) asupra neuroinflamației, deteriorării cognitive și deficitelor de memorie la șoareci hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi (HFD). Studiul a explorat, de asemenea, efectele IF asupra interacțiunii dintre acumularea de macrofage legate de moartea adipocitelor și inflamația hipocampală în encefalopatia diabetică.

Contextul studiului

Obezitatea și diabetul de tip 2 (T2D) sunt recunoscute pentru efectele lor dăunătoare asupra cogniției și memoriei.

Aceste disfuncții metabolice cresc permeabilitatea barierei hemato-encefalice, exacerbând neuroinflamația și deficitul de memorie.

Studiile anterioare au arătat că două proteine, lipocalin-2 (LCN2) și galectin-3 (GAL3), ar putea fi implicate în aceste manifestări neurologice.

Despre studiu

Cercetătorii au folosit șoareci hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi pentru a investiga mecanismele prin care postul intermitent cronic exercită efecte neuroprotectoare asupra neuroinflamației mediate de LCN2 și GAL3 și infiltrarea macrofagelor în țesutul adipos.

Rezultatele studiului

  • Șoarecii din grupul HFD aveau greutăți corporale și mase de grăsime corporală mai mari; de asemenea, prezentau intoleranță la glucoză.
  • Analiza histologică a arătat că acești șoareci aveau multe structuri asemănătoare coroanei (CLS) și celule TUNEL-pozitive în țesuturile lor adipoase albe (WAT), indicând moartea adipocitelor indusă de HFD și infiltrarea macrofagelor.
  • Întreruperea regimului HFD cu post intermitent a cauzat o scădere dramatică în greutate și a atenuat rezistența la insulină (IR) și moartea adipocitelor la șoarecii din grupul HIF.
  • Postul intermitent a atenuat semnificativ IR indusă de HFD pentru a corecta intoleranța la glucoză și a redus expresia MMP9 upregulată în hipocampul șoarecilor din grupul HIF. Analiza imunofluorescenței a arătat că postul intermitent a slăbit de asemenea infiltrarea macrofagelor în șoarecii HFD pentru a îmbunătăți rezistența la insulină.
  • În plus, postul intermitent a atenuat semnificativ creșterea indusă de HFD a nivelurilor serice de LCN2, circulante și derivate din macrofage ale proteinelor GAL3 în WAT-urile șoarecilor HIF, reducând scurgerile BBB, neuroinflamația și deficitul de memorie.
  • De asemenea, a inversat creșterile induse de HFD în citokinele proinflamatorii, cum ar fi TNF-α și interleukin-6 (IL-6). În final, în hipocampul șoarecilor HFD, IF a redus expresia LCN2 astrocytic și expresia microglială GAL3.

Concluzii

Rezultatele studiului sugerează că postul intermitent, o alternativă la restricția calorică continuă, poate îmbunătăți rezistența la insulină și reduce inflamația WAT prin inhibarea infiltrării macrofagelor și a morții adipocitelor pentru a corecta disfuncțiile metabolice la șoarecii HFD.

Cercetările viitoare ar trebui să se concentreze pe testarea și validarea utilizării postului intermitent ca terapie de înlocuire a medicamentelor pentru a îmbunătăți deteriorarea cognitivă datorată neuroinflamației și perturbării barierei hemato-encefalice induse de HFD în condiții cronice inflamatorii de grad scăzut, cum ar fi T2D și obezitatea.


Data actualizare: 05-01-2024 | creare: 05-01-2024 | Vizite: 375
Bibliografie
Lee, J., An, H. S., Shin, H. J., Jang, H. M., Im, C. O., Jeong, Y., Eum, K., Yoon, S., Lee, S. J., Jeong, E. A., Kim, K. E., & Roh, G. S. (2024).
Intermittent Fasting Reduces Neuroinflammation and Cognitive Impairment in High-Fat Diet-Fed Mice by Downregulating Lipocalin-2 and Galectin-3. Nutrients, 16(1), 159.
doi: https://doi.org/10.3390/nu16010159.
https://www.mdpi.com/2072-6643/16/1/159
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Edentația parțială la vârstnici: factor predictiv al declinului cognitiv?
  • Vârstnicii cu o viziune mai optimistă au o memorie și o funcție cognitivă mai bună
  • Fluctuațiile LDL-colesterolului au fost asociate cu reducerea funcțiilor cognitive
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum