Recipientele din plastic fluorurat, folosite inclus în ambalajele alimentare, ar putea conține substanțe chimice periculoase pentru om

©

Autor:

Recipientele din plastic fluorurat, folosite inclus în ambalajele alimentare, ar putea conține substanțe chimice periculoase pentru om
Un studiu publicat în jurnalul Environmental Science and Technology Letters a descoperit că recipientele din plastic fluorurat din polietilenă de înaltă densitate (HDPE), utilizate în produsele de curățare de uz casnic, pesticide, produse de îngrijire personală și, potențial, ambalaje alimentare, conțin PFAS (substanțe per- și polifluoroalchil), o clasă toxică de compuși cu fluor.
Studiul, realizat de cercetătorii de la Universitatea Notre Dame, a arătat, de asemenea, că PFAS-urile pot migra de pe recipientele din plastic fluorurat în alimente, ajungându-se astfel la o potențială expunere cu substanțe chimice periculoase direct în urma consumului de alimente. Cercetătorii au descoperit că temperaturile mai mari au dus la niveluri mai mari de PFAS eliberate în alimente.

Pentru studiu, cercetătorii au testat o varietate de produse de consum care conțin recipientele din HDPE, precum produse de curățare a casei, pesticide, produse de îngrijire personală și ambalaje alimentare. În general, peste 60% din produsele testate au conținut PFAS.

Descoperirea este îngrijorătoare, deoarece PFAS-urile sunt substanțe chimice care pot avea efecte nocive asupra sănătății umane și a mediului. PFAS-urile au fost legate de afecțiuni precum cancerul, infertilitatea și tulburările endocrine. De asemenea, acestea pot fi transportate prin apă și pot ajunge în alimente și în surse de apă potabilă.

sursa: Science Daily
foto: University of Notre Dame

Data actualizare: 09-03-2023 | creare: 09-03-2023 | Vizite: 456
Bibliografie
Plastic containers can contain PFAS -- and it's getting into food, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/03/230307114431.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Plasticul - calul troian al lumii marine
  • Două produse plastice utilizate în aproape orice bucătărie eliberează cantități mari de nanoparticulele în lichide
  • Efectele plasticului asupra sănătății
  •